REGION

Putin potvrdio da "migovi" u Srbiju stižu do sredine jula

Srna

9.6.2017

Predsjednik Rusije Vladimir Putin lično je danas garantovao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će najkasnije do sredine jula stići šest "migova 29" za potrebe Vojske Srbije, objavile su "Večernje novosti".

Tokom susreta na marginala ekonomskog skupa u Kazahstanu, Putin i Vučić su razmatrali i političku situaciju na Zapadnom Balkanu.

Ruskog predsjednika je zanimalo i kako Vučić vidi odnose u regionu i narastajuće prijetnje albanskog ekstremizma.

Dogovor Beograda i Moskve oko "migova" procijenjen je na 185 miliona evra.

Osim isporuke šest ispravnih i operativnih letjelica, u "paketu" su rakete i set dijelova, rezervni motori, alat i drugi prateći sklopovi dovoljni za narednih 15 godina.

Aranžman podrazumijeva i izgradnju posebnog hangara i podizanje pokrivke uz aerodromsku pistu.

Vojska Srbije sada ima četiri aviona "mig 29", tri jednosjeda i jedan dvosjed.

Vučić je u Astani, kao specijalni gost predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, bio na otvaranju izložbe "Ekspo 2017", gdje su se okupili mnogobrojni svjetski lideri.

Osim sa Putinom, Vučić je razgovarao sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom i indijskim i premijerom Luksembrurga Narendrom Modijem i Gzavijeom Betelom, te sa kraljem Španije Felipeom Šestim.

"Blic" piše da su Vučić i Si Đinping razgovarali o investicijama Kine u Srbiji i njihovom napretku.

Si Đinping je rekao da su on i Vučić "vozači kinesko-srpskih odnosa" i da moraju da "vuku" naprijed kako bi ti odnosi nastavili ubrzano da se razvijaju.

- See more at: http://www.avaz.ba/clanak/297133/putin-potvrdio-da-migovi-u-srbiju-stizu-do-sredine-jula#sthash.0daC1djJ.dpuf

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.