REGION

Lom u SNS-u: Vučićeva gay premijerka izazvala haos, hoće li biti dovoljno ruku za imenovanje?

Avaz.ba

15.6.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopćio je danas ime mandatara za sastav Vlade Srbije. Izborom Ane Brnabić, koja se otvoreno deklarira kao gy, Vučić je mnoge iznenadio.  

Ranije su se čak i na špekulacije o tome negativno izjašnjavale mnoge stranke pa i sama Srpska pravoslavna crkva.

Srbijanski Blic javlja da šest poslanika Jedinstvene Srbije, čiji je lider Dragan Marković Palma, neće glasati za izbor Ane Brnabić na mjesto premijera, a jedinstva oko ovog pitanja navodno nema ni u samoj Vučićevoj stranci - SNS-u.

Kako "Blic" saznaje u SNS, u trenutno najjačoj partiji Srbije, nema jedinstva oko izbora Brnabić.

- Lom je potpuni u stranci. Ova odluka za mnoge je iznenađenje. Teško da će svi naši poslanici podići ruku za Brnabićevu - navodi izvor "Blica" iz vrha SNS.

Vučić bi vrlo lako mogao da dođe u veoma neprijatnu situaciju. Kako skupštinska većina koju predvodi SNS broji oko 160 poslanika, izbor nove premijerke mogao bi da dođe pod znak pitanja.

- SNS ima samostalno 102 poslanika, trećina sigurno nije zadovoljna Vučićevom odlukom - kaže naš sagovornik.

Ako zaista dođe do scenarija u kojem 30 poslanika SNS, pored njih šest iz Jedinstvene Srbije otkaže poslušnost Vučiću, izbor Ane Brnabić mogao bi da bude doveden u pitanje.

Zbog ovakve situacije, kako piše Blic, u ponedjeljak je zakazan stranački sastanak, nakojem bi Vučić trebao ubijediti svoje poslanike da podrže Anu Brnabić za premijera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.