REGION

Kremlj skeptičan prema izjavi Ane Brnabić

Agencije

5.7.2017

Kremlj se sa određenim skepticizmom odnosi prema izjavi Ane Brnabić da će, ako mora da bira, prije izabrati EU nego Rusiju, izjavio je Jurij Ušakov. 

"Koliko je Srbija bliska EU, to je još pitanje”, rekao je pomoćnik ruskog predsjednika, prenosi Sputnjik. 

Ukoliko Srbija bude primorana da bira između bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić u intervjuu američkoj novinskoj agenciji Blumberg. 

"EU je tamo gdje mi idemo - to je jasno", rekla je Brnabić. 

 "Mi imamo emotivne veze sa Rusijom zbog tradicije, kulture i vjere", navela je ona i ukazala na to da u Srbiji veliki broj ljudi u potpunosti doživljava Rusiju kao našeg velikog brata, našeg zaštitnika. Prema njenim riječima, ova osjećanja se ne mogu zanemariti, "ali naš strateški put je EU". 

Potom se oglasio i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je izjavio da Srbija neće menjati svoju vanjsku politiku. On je naveo da je suština mudre politike da ne dozvolimo da dođemo u dilemu EU ili Rusija, rukovodeći se interesima Srbije. 

 "Mi smo uspjeli da u posljednjih pet godina izdržimo sve pritiske i da ostanemo na evropskom putu, a da ne pokvarimo odnose sa našim prijateljima, prije svega, Rusijom i Kinom", naveo je Dačić u izjavi za javnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.