REGION

Vučić sa Junkerom u Solunu

Avaz.ba

13.7.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Solunu sa predsjednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom.

Vučić, koji je predvodio delegaciju Srbije na prvoj sjednici Visokog savjeta za saradnju Srbije i Grčke, najavio je ranije danas da će sa Junkerom, a sutra i sa predsjednikom Savjeta EU Donaldom Tuskom razgovarati o evropskoj perspektivi naše zemlje, odnosno ponoviti svoj zahtjev da se Srbiji jasno kaže okvir za pristupanje EU.

- Odavde pravo idem u Brisel. Imat ću sutra sastanak i ručak sa Tuskom. To je prilika da o našim evropskim stvarima na još bolji način raspravljamo - objasnio je Vučić na konferenciji za štampu nakon bilateralnog sastanka sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

Ukazao je da je prenio ranije ovaj zahtjev i šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini i da nema razloga da se nekog plaši, pošto nije pitao nešto što je, kako kaže, nepristojno, neprirodno i neprijatno.

- Pitao sam običnu stvar koju žele da znaju građani Srbije. Ja znam i čuo sam već objašnjena da "zavisi od nas". Neće biti da zavisi samo od nas. To što zavisi od nas mi ćemo da uradimo. Neki su u EU primani, a da sasvim sigurno nisu bili na višem nivou u ostvarenim sadržaju pravnog akta EU što je Srbija uradila - objasnio je Vučić.

On je podvukao da Srbija želi da zna da li ima jasnu budućnost u EU, te dodaje da ako kažu da imamo treba da nam prenesu i okvirni rok.

- Makar rekli da će biti u pet godina, ne mora u godinu tačno. Da znamo da je to u narednih pet ili 10, 20 godina, da se u skladu s tim ponašamo i vidimo kako da gradimo svoju budućnost - naglasio je Vučić.

Istakao je da žele napraviti društvo što uspješnijim, ekonomiju što konkurentnijom i da se to radi svakako zbog građana.

Međutim, istakao je da zbog političkog odnosa želimo da znamo koji je politički odnos EU prema Srbiji.

- To je fer i ljudski zahtjev, pa ne znam što se mnogo čude, kao da pitamo "kada ćete da nas vodite na Mars, da zabodemo našu zastavu". To vi napredniji idite, mi ćemo nekog novog Nila Armstronga da gledamo na televiziji - poručio je on.

Uvjeren je i da neće biti konkretnog odgovora.

- Mislim da je u redu da čuju, makar pronašli stotine onih u samoj Srbiji koji će odmah da mi zalijepe neku vrste političkog šamara - konstatovao je Vučić povodom kritike u medijima ukazujući da ni u Evropi mediji nisu bolji.

- Dovoljno da pogledam američke i britanske medije. O Evropi bolje da ne govorim kakvih sve ima. U svemu tome ti mediji se najgore odnose prema meni. To je valjda dokaz demokratičnosti u Srbiji, a ne problema - poručio je Vučić dodajući da se to koristi kao izgovor za Kosovo.

- Kada smo imali mnogo lošije stanje po pitanju ljudskih prava i medijskih sloboda, na početku mandata 2012/2013. kada je sve ostalo pod šapom jednih istih koji su sve to držali, sve je bilo u redu ako nešto uradite po pitanju Kosova. Ako se ne napreduje po pitanju Kosova iz njihovog ugla odjedanput ništa ne valja - ukazao je on.

Vučić je rekao da se uvijek pokreću takve priče ili oko odnosa prema Rusiji, dodajući da su to dva pitanja koja su ključna za njih.

- Kažite da su ključna, nemojte da nas držite u nečemu trećem što znamo da time niste tako nezadovoljni kao što pričate, a koristite da bi ostvarili nešto od ove prve dvije stvari. Igrajmo čisto - pozvao je predsjednik.

On je tražio da EU jasno i bez rukavica iznese svoj stav, dodajući da to traži kako bi zaštitio interes građana Srbije i kako bi imali najčistije odnose sa EU.

- Nemojte govoriti da li je to postavljanje pitanje na kom ćemo putu biti. Mi smo na tom putu - zaključio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.