REGION

Ljekari se bore za život žene teške 300 kilograma, jedva je transportirali u bolnicu!

18.7.2017

Već dva dana ljekari Opće bolnice u Boru bore se za život pacijentkinje teške 300 kilograma.

Drama je započela u nedjelju oko podneva kada je nesretnoj ženi pozlilo nadomak kuće, a nastavila se ispred ulaza u ovu zdravstvenu ustanovu, kada ju je trebalo iznijeti iz sanitetskog vozila, piše Srbija danas.

- Dobili smo poziv da odemo u jedno selo u Timočkoj Krajini i da ukažemo pomoć ženi, koja se srušila u svom dvorištu - navode iz borske bolnice.

- Kada je sanitet otišao u to selo, medicinska ekipa je u dvorištu zatekla ženu, staru oko 40 godina, kako leži bez svijesti, ali odmah su shvatili da će zbog njene težine imati problema da je smjeste u vozilo.

Sagovorinik kaže da su ukućani nesretne žene najprije pozvali bližu bolnicu, ali da su oni po nju poslali mali auto, u koji ona nije mogla da stane.

- Pravo je čudo kako su naši radnici pacijentkinju uopće uspjeli da smjeste u sanitet - u čudu je sagovornik. - Nekako su stigli do Bora, ali je tek ispred ulaza u Opću bolnicu nastala prava drama.

Životno ugroženu ženu ljekari nikako nisu uspijevali da izvuku iz saniteta, pa su bili primorani da pozovu pomoć.

- U pitanju su bili minuti - dodaje sagovornik.

- Pozvali smo vatrogasce, koji su, na jedvite jade, koristeći konopce, uspjeli ženu da izvuku iz vozila.

Pacijentkinju je zatim sedmoro ljudi odnijelo na Odeljenje centralne intenzivne njege.

- Dok su ljekari pokušavali da je održe u životu, jer je ženi, zbog gojaznosti, srce prestajalo da radi, puls da se gubi, a disanje da slabi, vatrogasci su ojačavali krevet na koji smo smijestili pacijentkinju, jer je on popuštao pod njenom težinom. Na kraju smo sastavili dva kreveta i tek onda mogli u potpunosti da se posvetimo njenom zbrinjavanju - nastavio je sagovornik.

Ženi je ukazana pomoć i ljekari su uspjeli da je održe u životu, ali je njeno stanje, kažu u bolnici, i dalje kritično.

- Pred nama je sada gotovo neriješiv problem, jer pacijentkinja mora da bude transportirana u neku opremljeniju medicinsku ustanovu, gdje imaju više mogućnosti da joj pomognu - dodaje sagovornik.

- Međutim, koliko je nama poznato, za transport takvih pacijenata postoje posebna vozila, s kranovima, kojih, koliko znamo, u Srbiji nema.

Pred borskim ljekarima veliki problem, jer su, kada je riječ o transportu ove pacijentkinje, njihove mogućnosti limitirane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.