REGION

Od početka godine u Srbiji buknulo 17.000 požara

19.7.2017

Od početka godine u Srbiji je bilo 11.000 požara na otvorenom, dok je u istom periodu prošle godine bilo nešto više od 4.000.

- Naši apeli građanima da se drže zakona, da ne pale vatru na otvorenom prostoru se sve manje poštuju. Morat ćemo da pređemo i na onaj drugi dio možda manje popularan, na represivne mjere, mjere kažnjavanja - kazao je Tanjugu zamjenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Dončevski.

Precizirao je da nije bilo požara koji su zahtijevali veće angažiranje vatrogasno-spasilačkih jedinica, ali da je broj požara na otvorenom poražavajući, da je u njima povrijeđeno 50 ljudi i poginulo 13.

Počela je ljetna sezona, visoke su temperature, pojašnjava on. Međutim, velikih šumskih požara još nije bilo, kakvi bukte u okolnim zemljama, ali se Srbija već nekoliko mjeseci priprema za njih.

Upitan koja su najugroženija područja u Srbiji, on je rekao da su to velika šumska gazdinstva, nacionalni parkovi, teritorija koja je bogata šumom, četinarima i koji zbog smole mnogo lakše gore.

Prema podacima Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, u prvih šest mjeseci ove godine bilo je 17.000 požara, čak 11.000 na otvorenom i 6.000 u objektima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.