REGION

Srbijanski mediji tvrde: Počela čistka Aleksandra Vučića

Avaz.ba

22.7.2017

Tri lokalna odbora Srpske napredne stranke već su raspuštena, a velika čistka narednih dana sprema se u još četiri ispostave ove partije na lokalu - saznaju "Novosti".

Prema informacijama ovog lista, vrh naprednjaka pokazao je "crveni karton" svojim funkcionerima u Blacu, Velikom Gradištu i Zaječaru, a pred raspuštanjem su i odbori u Užicu, Boru, Bosilegradu, Ražnju... I to je prva faza raščišćavanja u koju je najjača stranka krenula poslije analize izbornih rezultata, stanja na terenu i obimnog istraživanja javnog mnjenja.

Rješenjem, koje je potpisao predsjednik SNS Aleksandar Vučić, za povjerenika stranke u Velikom Gradištu postavljen je advokat Vladimir Štrbac (34). Istom odlukom razriješeni su svi funkcioneri opštinskog odbora i raspušteni svi mjesni odbori. Štrbac je od svog prethodnika već preuzeo pečat i ključeve prostorija, a ovih dana očekuje se i zvanična primopredaja dužnosti. Sličan scenario sprema se i u drugim odborima čiji je rad ocijenjen kao - nezadovoljavajući.

- Glavni razlog za raspuštanje odbora u Zaječaru i Užicu su loši rezultati na izborima. Ostali odbori, u kojima ćemo izvršiti kadrovske promene, nisu pokazali dovoljan angažman u radu s članstvom i građanima - kaže, za "Novosti", Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS.

Prema nezvaničnim informacijama, Vučić je na nedavnom sastanku najžešće kritikovao predsjednika borskih naprednjaka Blagoja Spaskovskog, inače direktora RTB "Bor". I taj lokalni odbor se našao na spisku onih koji će dobiti novo rukovodstvo.

Nova "sječa" na lokalu uslijedila je poslije nedavnog sastanka, koji je Vučić održao sa 850 šefova lokalnih odbora, a na kojem je analiziran njihov rad. Predsednik SNS je tada oštro kritikovao pojedine stranačke kolege što se ne angažuju dovoljno, a zamjerio im je da se "kite" njegovim imenom.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.