REGION

Vučić o Kosovu: Budimo realni, ne zabijajmo glavu kao noj

Avaz.ba

24.7.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je građane Srbije pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji radi razrješenja kosovskog Gordijevog čvora i pronalaska trajnog odgovora, koji će isključiti sukob kao opciju, a svima donijeti korist.

"Rješenje ne leži, sa jedne strane, u našim mitovima i sukobima, ali, sa druge, ne leži ni u odricanju od svih naših nacionalnih i državnih interesa", smatra Vučić.

Vučić je u autorskom tekstu za "Blic" ocijenio da pronalaženje rješenja zahtijeva "glavu vruću od stalnog razmišljanja, srce koje je hladno na pretjerane emocije i ruke uprljane kompromisima - i srpske i albanske".

On je naveo da nije Srbija za potcjenjivanje, uprkos činjenici da Albanci u sprovođenju svojih nacionalnih ideja imaju značajnu podršku većine zapadnih zemalja.

"Nije današnja Srbija kužna kao što je bila, nije Srbija slaba kao što je bila 1999, 2004. i 2008. godine, ali nije Srbija, niti smije da bude bahata i arogantna kao što je nerijetko bila", naveo je Vučić.

On je dodao da je pozvao na unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji, kako taj teret ne bi ostao potomcima, te istakao da je vrijeme da Srbi kao narod prestanu da "kao noj zabijaju glavu u pijesak", i da pokušaju da budu realni.

"Da ne dopustimo sebi da izgubimo ili nekome predamo ono što imamo, ali i da ne čekamo da će nam u ruke doći ono što smo davno izgubili", naveo je Vučić.

Vučić je ocijenio da se ne bi smjelo desiti da svi odjednom zašute.

"Samo zamislite šta bi moglo da bude ako odjednom svi zaćutimo, ako prestanemo da razgovaramo. Ja posle toliko godina bavljanja politikom na ovim prostorima taj odgovor vrlo dobro znam", dodao je on.

Predsjednik Srbije je naveo da još od 1878. godine, od stvaranja takozvane Prizrenske lige, Srbi nisu željeli da budu dovoljno odgovorni da razumiju snagu i želje Albanaca, a, s druge strane, albanska velika greška je nerazumijevanje srpskih državnih i nacionalnih interesa i njihovo potcjenjivanje.

On je istakao da protivnici dijaloga o Kosovu sa Prištinom nemaju opravdanje sa stanovišta istorije i da je njihovo nečinjenje svojevrsni istorijski zločin s obzirom na težinu pitanja koje traži odgovor.

"Njihov razlog za ovakvu vrstu nečinjenja leži u pukoj nadi da će neko, nekome, na kraju `dati Kosvo` i za to, na njihovu radost snosisti posledice", istakao je Vučić, navodeći da je potrebno zajedno pronaći odgovor.

On je ponovio potrebu za promjenom kolektivne svijesti Srba, koja često svaki dogovor doživljava kao poraz, te istakao da to mora da prestane i da je vrijeme da Srbija radi, razmišlja i pobjeđuje bez sukoba.

"Nismo mi ništa tako veliko dobili u ratovima, što smo gubili u miru. Zato što smo, sve što smo dobili i izgubili ratujući, platili najtežom mogućom cijenom, onom koja ne može da se nadoknadi – našim životima i životima naše djece", smatra Vučić.

On ističe da je Srbiji potreban ozbiljan i odgovoran pristup, hrabar i realan sa pogledom u budućnost.

"Srbija je danas uvažena svuda u svijetu. Do prije tri godine bila je pred bankrotstvom, a danas ima suficit u budžetu, rast ekonomije znatno veći od prosjeka i pokazala je da umije da pobjeđuje ne samo u košarci i vaterpolu već i u ekonomiji i politici", napomenuo je Vučić.

Prema njegovim riječima, da bi napredak zemlje bio stalan i održiv, današnja Srbija mora da bar pokuša da razriješi kosovski /Gordijev/ čvor, a ne da se krije i najteži teret ostavi potomcima.

"Živjeti, znači ljubiti zemlju po kojoj koračaju djeca, a ne samo hvaliti se pobedama svojih dedova", poručio je Vučić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.