REGION

Vučić: Male su šanse za rješenje pitanja Kosova i Metohije, ali vrijedi da pokušamo

Avaz.ba

25.7.2017

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se dogovor o Kosovu i Metohiji može postići ako su obje strane, i Srbi i Albanci, nezadovoljne ili obje bar malo zadovoljne, kao i da je "unutrašnji dijalog" izuzetno značajan, jer ćemo nakon njega biti mnogo objektivniji i odgovorniji - bilo dogovora ili ne, prenosi Blic.rs.

O eventualnoj podjeli Kosova i Metohiji, kao jednoj od opcija koja bi mogla da proizađe iz šireg društvenog dijaloga, koji je inicirao, Vučić nije želio da govori: iz svakog odgovora na takvo pitanje bi "se izvuklo ne znam šta", pa onda "spekulacijama nikad kraja".

Dvije stvari su, kaže, veoma važne:

- Prvo, mislim da ćemo teško doći do tog rješenja (za Kosovo i Metohiju), veoma teško. Šanse su male. Ali, iako su male, vrijedi da pokušamo, jer ako ne bismo pokušali znači da ne bismo bili zainteresovani za budućnost naše djece -rekao je Vučić.

Rješenje je moguće, ističe, samo dogovorom Srba i Albanaca, a da bi se postigao dogovor - nemoguće je da jedni budu zadovoljni, a drugi nezadovoljni.

- Moguće je samo ako su i jedni i drugi nezadovoljni ili i jedni i drugi bar pomalo zadovoljni - dodao je.

Sa druge strane, smatra predsjednik Srbije, unutrašnji dijalog je od izuzetnog značaja za Srbiju:

- Postigli mi neki dogovor ili ne, mi ćemo razbistriti svoje misli, biti mnogo objektivniji i u budućnosti ozbiljniji i odgovorniji kada je riječ o Kosovu - uvjeren je predsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.