Ko je majka Luke Bojovića: Radila je kao profesorica, a onda je počela da doživljava tragediju za tragedijom

telegraf.rs
29.07.2017 20:08

Majka Beograđanina Luke i pokojnog Nikole Bojovića, Anđelka Bojović (66), uhapšena je u Nikšiću zajedno sa Matijom Bojovićem (njihovim bratom od strica), zbog sumnje da su pripremali ubistvo Ratka Koljenšića, optuženog za ubistvo njenog mlađeg sina Nikole.

Ova nekadašnja profesorica crtanja i slikanja na Fakultetu likovnih umjetnosti iz braka sa nekadašnjim direktorom beogradskog Zoološkog vrta Vukom Bojevićem ima još jedno dijete, kćerku Mariju, koja je također završila slikarstvo.

Ona iza sebe ima dvadesetak samostalnih i više od sto grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, ali, ova porodica izašla je iz umjetničkih krugova.

Prvi šok: Vukov odlazak 

Prvi porodični brodolom, Anđelka je doživjela kada je Vuk Bojović napustio porodični dom, i sa drugom ženom, sa kojom je dobio kćerku, započeo novi život.

Anđelka se nikada nije pomirila sa tim da ju je suprug ostavio. Do kraja Vukovog života predstavljala se kao njegova supruga. Mlađi sin je završio na ulici, a 1. krivična prijavu dobio je već u 17. godini, ali je zahvaljujući utjecajnom ocu, ona završila u "fioci". 

Mlađi Bojović brzo je stvarao poziciju u podzemlju, a ratovanje u Arkanovoj Srpskoj dobrovoljačkoj gardi samo mu je dalo na značaju. Na prvu poziciju beogradskog podzemlja izbio je nakon akcije "Sablja" kada je preuzeo bjegunce zemunskog klana. Njihovo razotkrivanje dovelo je do Lukinog bjekstva u Španiju gdje je kasnije uhapšen i osuđen na 18 godina zatvora.

Majka Anđelka uvijek je javno odbacivala sve optužbe protiv njenog sina tvrdeći da su lažne i namještene.

Drugi udarac: Lukino robijanje u Španiji 

Lukino hapšenje u Španiji bila je druga tragedija ove porodice, ali ne i najveća.

Osvete su krenule zbog likvidacije Nikole Bojovića. U aprilu 2013. godine u Beogradu je ubijen Anđelkin mlađi sin, Nikola. Kako je utvrđeno istragom, Nikola je likvidiran u ratu koji je Luka Bojović vodio sa crnogorskom porodicom Šaranović. U tom ratu, osveta je išla za osvetom. Ubijen je u ime osvete za ubistvo Branislava Šaranovića. Ubistvo je naredio i organizirao Branislavov brat, Slobodan Šaranovič. Brat za brata... 

Nikolino ubistvo bio je slom za njegovu majku, koja je tvrdila da Luka nije kriv i da nije on naredio ubistvo Branislava Šaranovića.

I ona i kćerka Marija tvrdile su da je Nikola bio fin mladić, student, koji nije poslovao sa bratom Lukom. Zbog toga su tužile mnoge medije koji su, pozivajući se na policijske operativne podatke ukazivale i na poslovnu povezanost braće Bojović. Na suđenjima su se čestvo pojavljivale u društvu grupe nabildanih mladića, koji su pomno pratili svaki njihov korak.

U julu 2013. u Crnoj Gori uhapšen je Slobodan Šaranović, osumnjičen da je naredio ubistvo Nikole Bojovića, i ostali učesnici u zločinu.

Treća tragedija: Smrt bivšeg muža

U septembru 2014. umro je Vuk Bojović. Sahranjen je pored svog sina Nikole i Anđelka je očajnički plakala pored njihova dva groba.  U decembru prošle godine, Šaranović i Ratko Koljenšić, također osumnjičeni za učešće u Nikolinom ubistvu, pušteni su na slobodu. 

Majka Anđelka je očigledno tada odlučila da pravdu uzme u svoje ruke. 

Slijed događaja od tada će vjerovatno biti predmet dalje istrage. Najprije je u Budvi u martu ubijen Slobodan Šaranović, a zatim su Anđelka i Vukov sinovac, Matija Bojović (35) uhapšeni zbog pripreme ubistva Koljenšića.

Tagovi

Luka Bojović
NA VRH