REGION

Podnijela krivičnu prijavu protiv supruga (65): Tjerao je da svakodnevno imaju seks, da kuha i pegla

Avaz.ba

31.7.2017

Protiv Beograđanina P.P. (65) supruga je podnijela krivičnu prijavu jer je od nje tražio da svakodnevno imaju seks! Navalentni muž, kome će se suditi za krivično djelo spolno uznemiravanje uvedeno prije dva mjeseca, mogao bi da završi i do šest mjeseci u zatvoru, piše Telegraf.

Ovo je jedna od 2.430 prijava koje su samo u junu podnijete za nova krivična djela proganjanje i spolno uznemiravanje. Mnoge od tih prijava dovele su do pomalo bizarne situacije da se ljudima sudi i za malo napadnije udvaranje. Stručnjaci kažu da će i pored dobrih strana ovog zakona, biti i zloupotreba.

Slučaj navalentnog supruga je možda i najbizarniji dosad, a dobit će epilog nakon njegovog saslušanja u avgustu.

- Muškarca P.P. (65) je prijavila nešto mlađa supruga jer je insistirao da imaju seks svakog dana, a zbog mira u kući žena je morala da izdrži njegove "napade". Također njen suprug, čovjek malo težeg karaktera, ljutio se ako mu supruga ne sprema omiljena jela, ako nije odjeća ispeglana, kuća pospremljena.

Žena više nije mogla to da izdrži, pa kada je čula da su uvedena nova krivična djela, odlučila je da ga prijavi - rekao je izvor iz istrage.


Zakon o spriječavanju nasilja u porodici nalaže da odmah po prijavi policija izađe na teren i sprovede potrebne mjere. Ovaj slučaj je specifičan, ali nekada u najbezazlenijim porodičnim situacijama dođe do kobnog epiloga.

Advokat Ljubiša Živadinović je objasnio da u ovom slučaju ima prostora za krivično djelo, ali je potreban dodatni oprez jer se nalazi na samoj granici zloupotrebe zakona.

- Dobar dio ovog zakona je što je nasilnicima odzvonilo i što će žene u našem društvu biti sigurnije. Međutim, loša strana su upravo ove situacije, kada dolazi do shvatanja "zdravo za gotovo", kao što je uradila ova domaćica. Dojadilo joj da kuha i pere, da ima odnose sa svojim suprugom i riješila je da ga prijavi umjesto da se razvede. Nadležni moraju biti veoma oprezni u primjeni ovog zakona - smatra bivši policijski ekspert Marko Nicović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.