REGION

Novi prostor za saradnju Srbije i Izraela

b92.net

31.7.2017

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas sa ambasadorkom Izraela u Beogradu, Alonom Fisher-Kamm.

Teme razgovora bile su nedavna posjeta ministra odbrane Izraelu, nastavak i unapređenje saradnje u oblasti odbrane. Vulin je najprije izrazio veliko zadovoljstvo susretom sa izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom, s kojim je, kako je istakao, imao izuzetno plodotvorne razgovore, koji su otvorili mogućnosti za značajno intenziviranje saradnje, posebno u oblastima vojnog obrazovanja, vojne medicine i odbrambene industrije.  

Ističem značaj potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Države Izrael u vezi sa vojnom, odbrambenom i odbrambeno-industrijskom saradnjom, čime je stvoren normativni okvir za dalji razvoj saradnje u svim oblastima od obostranog interesa i potvrđena zainteresovanost obje strane za dalji napredak i intenziviranje naročito bilateralne odbrambene saradnje - rekao je Vulin.  

On je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da obiđe kompaniju Izraelske odbrambene industrije Cyberbit i da se upozna sa nacionalnom cyber strategijom i rješenjima izraelske strane u toj oblasti.

Naveo je i da je tokom posjete Memorijalnom centru „Yad Vashem“ pohvalno ocijenjen početak implementacije Sporazuma o saradnji između Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Srbije i Memorijalnog centra, u kome se čuva sjećanje i na žrtve logora Jasenovac. Vulin je ponovio zahvalnost Izraelu za nepriznavanje samoproglašene „države“ Kosovo, podsjećajući na lični doprinos koji tome daju ministar Liberman i patrijarh jerusalimski Teofil III, koji je, u susretu sa ministrom Vulinom, Kosovo nazvao „Jerusalimom srpskim na kome srpski zakon i srpska država treba da postoje“.  

Na sastanku je zajednički konstatirano da posjeta ministra Vulina Izraelu, prva na ministarskom nivou od 2003. godine, otvara novi prostor za saradnju dvije države i dva ministarstva i daje podsticaj koji je neophodno iskoristiti za inicijative, razmjenu ideja i konkretne projekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.