REGION

Dačić: Srbija neće ni na zapad, ni na istok, mi u tome ne učestvujemo

Avaz.ba

2.8.2017

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da se zemlje regiona ponovo primoravaju da se opredjeljuju za Istok ili Zapad, ali da Srbija u tome ne učestvuje.

Dačić je rekao da su se na današnjem samitu Američko-jadranske povelje u Podgorici čuli izrazi iz vremena Gvozdene zavjese, kao što je podjela na Istok i Zapad.

"Kakav Zapad kad je pao Berlinski zid? Gde je Istok? Nema više komunističkog istoka. Ovde je pitanje Rusije i sve se gleda kroz odnos prema Rusiji", naveo je Dačić za RTS.

On je istakao da je "Srbija za sebe, a ne za Istok ili Zapad".

Naglasivši da je Američko-jadranska povelja organizacija zemalja koje imaju aspiracije da budu članice NATO, Dačić je rekao da je ova organizacija "na izdisaju" jer su tri od pet zemalja već članice tog vojnog saveza.

On je naveo da Samit nikada nije bio održan na nivou premijera, ali da je ove godine podignut na taj nivo zbog Crne Gore.

"Uvažavamo Crnu Goru kao državu, ali veliko je preterivanje kada se kaže da Crna Gora ima vodeću ulogu u odbrani stabilnosti i bezbednosti u regionu. Ako je to tako, neka onda ona rešava probleme stabilnosti i bezbednosti", istakao je Dačić.

Govoreći o novim ekonomskim mjerama Hrvatske, Dačić je naglasio da je riječ o provokaciji i ruganju Srbiji.

"Rugaju nam se u lice i kažu ništa nam ne smete, mi smo članica EU. Čemu ove provokacije? Svako mora da se uzdržava od provokacija ako želimo dobrosusedske odnose", smatra Dačić.

On je dodao da je provokacija i najavljivani koncert kontroverznog pjevača Marka Perkovića Tompsona, koji veliča ustaštvo.

"Kad god se približava obeležavanje `Bljeska` i `Oluje`, imamo ovakve događaje", kaže Dačić.

On je poručio da je za stabilnost i bezbjednost u regionu potrebna politička volja i dodao da je Srbija pokazuje.

Kada je riječ o Kosmetu, Dačić poručuje da Srbija pitanje Kosova i Metohije nikada neće riješiti kapitulacijom.

"Oni misle da to pitanje moramo rešiti tako što će Srbija na kraju da kapitulira. Srbija nikad to neće uraditi! Ona jeste konstruktivna i poziva na dijalog, ne zato što je slaba, već zato što je jaka i ima konkretne ideje", naveo je Dačić.

On je ocijenio kao sramotno to što neko misli da će Srbija "popustiti" i priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.