REGION

Erdogan u službenu posjetu Srbiji dolazi sa 150 privrednika

Avaz.ba

8.8.2017

Turski predsjednik Recep Erdogan boravit će krajem septembra u službenoj posjeti Srbiji, doznaju Večernje novosti.

List piše kako bi dolazak prvog čovjeka Turske mogao označiti i novu eru ekonomske saradnje Beograda i Ankare, jer će s njim u Srbiju doći i gotovo 150 privrednika iz različitih oblasti.

Turski predsjednik najvjerojatnije će u Srbiji provesti više od jednog dana, a tom prilikom na radnom stolu ispred srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i Erdogana trebale bi se naći najvažnije regionalne političke i ekonomske teme, pišu "Novosti".

Tokom Erdoganove posjete mogli bi da se finaliziraju i konkretni poslovni dogovori, i to iz oblasti tekstilne industrije i privatizacije srbijanskih banja, za koje su ulagači iz Turske posebno zainteresirani, a razgovarat će se i o izgradnji plinovoda "Turski tok", čiji bi jedan krak trebao proći kroz Srbiju.

Agenda ove posjete, razmatrana je u ponedjeljak na sastanku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića s podtajnikom Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakanom Fidanom.

Osim oko priprema za Erdoganovu posjetu, Vučić i Fidan razgovarali su i o sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju dvije zemlje.

Kako je saopćeno iz ureda srbijanskog predsjednika, Vučić je istaknuo kako su migrantska kriza, uz rastuće terorističke prijetnje, sigurnosni izazovi s kojima se suočavaju i Srbija i Turska.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.