REGION

Srbija počela sprovođenje kontramjera Hrvatskoj

Srna

8.8.2017

Srbija je već počela da sprovodi kontramjere Hrvatskoj koja je za 22 puta uvećala takse na uvoz voća i povrća, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

- Svaki proizvod koji dolazi iz Hrvatske kontroliramo u skladu sa svim međunarodnim pravilima, ali to podrazumijeva uzimanje uzorka svakog i slanje na laboratorijsku kontrolu. Nema puštanja u promet dok se ne završe laboratorijske kontrole - rekao je Nedimović za Televiziju "Pink".

On je naglasio da Srbija poštuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ i da će u skladu s njim pripremati sve dalje mjere i početi njihovu realizaciju, te da neće dozvoliti da je neko vuče za nos.

- Nismo mi neko ko jednostrano krši ovo i nećemo to raditi u bilo kojoj situaciji. Naše mjere su vezane za fitosanitarne kontrole - kontrole proizvoda biljnog i životinjskog porijekla. Između ostalog, velike su vrućine, moramo obratiti pažnju - rekao je Nedimović.

Prema njegovom mišljenju, dobro je što je uslijedilo zajedničko reagiranje svih zemalja koje imaju trgovinsku razmjenu poljoprivrednih proizvoda sa Hrvatskom i što te zemlje imaju zajednički stav i interes.

- Ne mogu samo da razumijem nešto što sam jučer pročitao - da ovo nije mjera prema Srbiji i susjedima nego prema 168 zemalja svijeta. Ne shvatam kako mogu prve komšije imati isti tretman kao neko ko živi 1.000 do 5.000 kilometara daleko. Zato što je neko želio da bude populista na svojom teritoriju i i da zadovolji dnevnopolitičke potrebe, ispašta cijeli region - rekao je Nedimović


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.