REGION

Vučić: Deklaracija Srbije i RS je "benigni dokument" koji će svi priznati

Fena

10.8.2017

Ako napravimo osovinu mira i stabilnosti na liniji "sjever-jug" na zapadnom Balkanu, između dva najveća naroda, Srba i Albanaca, u narednih 100 godina riješili smo 80 posto naših političkih problema, izjavio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, prenose Večernje novosti.

- Ostaje nam još bitan odnos sa Bošnjacima. Sve ostalo ćemo držati pod kontrolom -rekao je Vučić za TV Pink, objašnjavajući zašto smatra izuzetno važnim unutarnji dijalog o Kosovu na koji je pozvao najširi krug aktera društvenog i političkog života u Srbiji.

Srbijanski predsjednik izjavio je kako će Deklaracija Srbije i Republike Srpske, čiji je cilj očuvanje kulturnog identiteta jezika i pisma Srba, biti gotova između 25. novembra i 1. decembra.

Dodao je kako je riječ o "benignom dokumentu", koji će svi u svijetu priznati. 

Vučić je u intervjuu za Pink tv rekao kako ne razumije kritike te deklaracije, jer na njoj još nije ni počelo da se radi.

 - Nemamo nijedno jedino slovo napisano - ustvrdio je. 

Vučić nije želio da komentira tvrdnju hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da je vojno-redarstvena operacija "Oluja" morala da se dogodi da bi se, kako je rekao, "spriječila nova Srebrenica".

Istaknuo je kako nimalo nije uplašen time što je Hrvatska u Evropskoj uniji i što mogu da izgovaraju takve stvari.

- Ali, je mudrije da šutim. Mislim da je to tvrdnja na koju je bolje ostati nijem. Bolje je biti gospodar svoje neizgovorene riječi, nego sluga teških izgovorenih riječi - poručio Vučić.

Srbijanski predsjednik drži kako mnoge zapadne zemlje žele slabljenje snage i pozicije Vlade Srbije i slabljenje njegovog autoriteta kao predsjednika države "zato što bi tada drugima bilo lakše i kako bi Srbija bila laka moneta za potkusurivanje". To se, rekao je, može vidjeti iz izjava raznih predstavnika administracija zapadnih zemalja.

- Oni znaju da neki ne mogu da pobijede, jasno im je. I ne žele oni, ne znam čiju pobjedu, već žele slabljenje Vlade Srbije, slabljenje osobnog autoriteta mog, kao predsjednika, zato što bi tada drugima bilo lakše - rekao je Vučić.

Poručio je kako se njegova politika, koju nastavlja da vodi, može sabrati u tri ključne riječi - neovisna, stabilna i ekonomski jaka Srbija.

- Moje su tri ključne poruke - Srbija će čuvati svoju neovisnost, svoju vojnu neutralnost i svoju suverenost u odlučivanju. Srbija će čuvati mir i stabilnost i razgovarati sa svima u regiji, da imamo mir i da imamo zagarantiranu budućnost za našu zemlju te Srbija će nastaviti da privlači investitore (...). Uvjeren sam da će ekonomske prilike u Srbiji biti sve bolje i bolje, što će vidjeti ljudi krajem godine u povećanju plaća i penzija - zaključio je Vučić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.