REGION

Saša Janković prekida saradnju sa DS-om zbog Šutanovca

Avaz.ba

16.8.2017

Pokret slobodnih građana saopćio je danas da obustavlja planove o izbornoj saradnji sa Demokratskom strankom (DS) zbog toga što je predsjednik DS Dragan Šutanovac, kako se navodi u saopćenju, javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmjenama Ustava.

- U stanju prikrivene diktature pod fantomkama, time se suštinski učestvuje u lažiranju demokratije i simulaciji dijaloga. Građani Srbije imaju pravo da znaju ko stoji sa koje strane. Beskrajne političke kombinatorike moraju biti zamijenjene čvrstim i principijelnim stavovima u koje se građani Srbije uvijek mogu pouzdati. Niko nema pravo da se kocka njihovim povjerenjem - navodi se u saopćenju.


Taj pokret je izrazio žaljenje zbog, kako se navodi, "zaokreta predsjednika DS", ali i ponovio da je jedini dijalog koji će ikada imati sa Aleksandrom Vučićem isključivo "razgovor o mirnoj predaji vlasti".

Predsjednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković je ocijenio da potez predsjednika DS "predstavlja kršenje prvog principa i uslova saradnje opozicije - da nema neposredne niti posredne saradnje sa vlašću Srpske napredne stranke".

Predsjedništvo Pokreta je jednoglasno odlučilo da u takvim okolnostima Pokret ne može da nastavi razgovore o saradnji.

Šutanovac je, između ostalog, izjavio da će demokrate svoj predlog ustavnih izmjena poslati predsjedniku Aleksandru Vučiću i da debata treba da počne prvo na nivou eksperata, dodaje se u saopćenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.