REGION

Burne reakcije na odluku Apelacionog suda u Beogradu: Oslobađanje jataka Ratka Mladića ruganje je žrtvama

Apelacioni sud u Beogradu oslobodio devetero optuženih za pomaganje Mladiću

Piše: A. HADŽIĆ

23.8.2017

Apelacioni sud u Beogradu, 11 godina od pokretanja krivičnog postupka, pravosnažno je oslobodio devetero optuženih za pomaganje i skrivanje haškog optuženika Ratka Mladića, kojem se u Haškom tribunalu sudi za najteža djela ratnog zločina počinjena tokom agresije na BiH.  

Duga farsa  

Odgovornosti su oslobođeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Predrag Vučetić, Tatjana Vasković-Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica, dok je na šest mjeseci zatvora, uvjetno na godinu, osuđen penzionisani general Marko Lugonja.

Presuda je ujedno i kraj dugogodišnje farse pravosuđa Srbije, koje je, zastarom gonjenja Mladićevih jataka, od odgovornosti oslobodila i sam državni vrh Srbije, pod čijim se nadzorom ovaj zločinac krio od pravde punih 16 godina.

- Ponovo je na sceni velika trgovina na štetu Bošnjaka. Ono što je nekad obećavao međunarodnoj zajednici Boris Tadić da će učiniti na postizanju pravde kada su u pitanju ratni zločini koje su u BiH počinili državljani Srbije, to danas radi Aleksandar Vučić. Svima je jasno da se Mladić u Srbiji skrivao pod nadzorom vojnog, policijskog i političkog sistema te zemlje i da su ovi ljudi bili adrese na kojima je boravio tokom svog skrivanja. Ovaj sudski proces služio je pranju Srbije pred međunarodnom zajednicom i, što je najgore, to im polazi za rukom – kazao nam je Velid Šabić, autor knjige „Genocid u Podrinju 1992.-1995. godina“, koji se godinama bavi istraživanjem ratnih zločina počinjenih u Podrinju.  

Za Fadilu Memišević, predsjednicu Bosanske sekcije Društva za ugrožene narode iz Getingena, odluka Apelacionog suda nije iznenađujuća.

Užasna poruka

- Cijeli je proces po ko zna koji put viđena stvar i služio je isključivo politici, a ne pravdi. Srbija ne da nije željela uhapsiti Mladića tolike godine, već je on pod okriljem državnog aparata uživao sve njegove blagodati. Ova presuda užasna je poruka, tačnije ruganje žrtvama, prije svega majkama koje još nisu pronašle kosti svoje djece ubijene pod komandom Mladića – ističe Memišević.


Podla igra Srbije

- Ova presuda je prljava i podla igra Srbije, tačnije njenog pravosuđa. Za mene, kojoj su u Srebrenici ubijeni suprug i jedinac sin, nema razlike između Ratka Mladića i onih koji su mu pomagali da izbjegava hapšenje tolike godine. Ti što su ga krili, znači da su bili pristalice njegove ideje ubijanja. Ova je presuda i poruka političarima BiH koliko su iskrene tvrdnje Srbije da žele graditi mir i dobre odnose sa susjedima – kazala nam je Fazila Efendić iz Srebrenice.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.