REGION

Najmračnija kriminalna organizacija na Balkanu: Ubili čovjeka i od leša napravili gulaš?!

Avaz.ba

5.9.2017

Hapšenje Mlađana Mičića Pacova, saradnika zemunskog klana, jer je premlatio kćer, podsjetilo je mnoge na ozloglašenu kriminalnu grupu, odgovornu za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića 2003. godine i niz drugih zločina te otvorilo pitanje gdje su sada kriminalci iz mračnog zemunskog klana.

Većina prve postave klana je u zatvoru ili je ubijena, a jedini iz ove ekipe smrti koji je i dalje na potjernici je Ninoslav Konstantinović Nine, čija sudbina nije razjašnjena.

Potjernica za Konstantinovićem raspisana je nakon ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003., ali se sumnja da je ubijen iste godine.

Sretko Kalinić, koji je bio glavni egzekutor klana, policiji i tužilaštvu je ispričao da je Konstantinović ubijen i da je njegovo tijelo zakopano u polju u blizini autoceste Beograd - Zagreb, ali ono nije pronađeno. Na slobodi je iz prve postave najduže bio Vladimir Milosavljević - Vlada Budala, koji je uhapšen 9. februara 2012. u Valenciji.

S njim je tada uhapšen i Luka Bojović, kojeg su smatrali novim vođom klana. Inače, Bojović nije bio obuhvaćen nijednim postupkom protiv zemunskog klana koji je vođen nakon ubistva premijera Đinđića. On je uhapšen u Srbiji 2007. godine i na teret mu je stavljen čitav niz kaznenih djela, ali je osuđen samo na 15 mjeseci zbog krivotvorenja dokumenata i oružja.

Pušten je iz pritvora u aprilu 2008. godine, i otada je bio u bijegu sve do hapšenja u Španiji u februaru 2012. godine. Osim za ubistvo premijera, protiv pripadnika zemunskog klana na Specijalnom sudu vođen je jedinstveni postupak za 17 ubistava, tri otmice i dva teroristička napada - na tvrtku Ljubiše Buhe Čumeta, "Defence Road" i bombaški napad na DSS.

Za otmice Miroslava Miškovića, Dragoslava Vukovića i Milenka Aleksića tokom 2001. godine vođen je odvojeni postupak koji je okončan pravomoćnom osuđujućom presudom u junu 2010. godine. Vođen je i poseban postupak protiv "mladeži klana", njihovog podmlatka kojeg su zvali "pajser brigada", koju je 1998. godine osnovao Dušan Spasojević Šiptar kako bi mučio narkomane koji mu nisu na vrijeme platili svoje dugove za drogu.

I u ovom slučaju je donesena osuđujuća presuda 2005. godine. Ni sa hapšenjem Bojovića 2012. godine u Španiji klan nije prestao postojati, a vodstvo je preuzeo Filip Korać. Ime klana često se spominjalo od 2009. godine kada je počeo sukob s grupom Slobodana Šaranovića, koji je ubijen 11. marta 2017. godine u Budvi. Ovaj sukob odnio je više života. Međutim, policije iz nekoliko država u regiji nisu našle nijedan dokaz koji bi teretio Koraća, tako da je ostao na slobodi. Jedino je na kratko priveden u avgustu 2016. godine u Zvorniku i ispitivan u vezi ubistva Čede Đokića, ali je odmah pušten.

Luka Bojović i Vladimir Milisavljević Budala su u oktobru 2015. godine pravomoćno osuđeni u Španiji. Obojica su dobili po 18 godina zatvora zbog kriminalnog udruživanja i oružja, a Milisavljević je dobio još četiri godine zbog prikrivanja ubistva Milana Jurišića Jureta. Španski sud je utvrdio da je Jurišić ubijen, a njegove kosti su pronađene u rijeci u Madridu. Međutim, Milisavljević nije otkrio ko je od 'zemunaca' ubio Jurišića, pa niko nije ni osuđen za ubistvo. Jurišić je bio u prvoj postavi klana i također je u odsutnosti osuđen za ubistvo premijera i druge zločine. Njega su ubile kolege iz klana, raskomadali su ga, samljeli u mašini za mljevenje mesa i ostatke bacili u rijeku. Kako su pisali španski mediji, 'zemunci' su od Jurišićevih ostataka čak i skuhali gulaš, zbog čega su u španskim medijima prozvani "Srbi kanibali".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.