Tragedija u Trsteniku: Djevojčica preminula jer Hitna nije imala vozilo?!

(Kurir.rs)
08.09.2017 10:09

Marija Pribanović (14) iz Okruglice kod Trstenika preminula je prekjučer, jer zaposleni u Hitnoj pomoći u Trsteniku, poslije nekoliko poziva porodice, nisu došli i pružili joj pomoć pošto, kako su rekli, nisu imali slobodno vozilo na raspolaganju. 

U domu male Marije jučer je vladao muk. Njena majka Dragana, kao i najbliža familija još uvijek ne mogu da vjeruju da su tako brzo i na tako surov način ostali bez svoje miljenice.

- U srijedu oko 20 sati ušla sam u kuću i zatekla Mariju izgrebanih ruku i nogu. Rekla mi je da se saplela i pala niz stepenice. Htjela sam da je vodim kod doktora, ali mi je rekla da je dobro i da nema potrebe da ide na pregled - priča za Kurir Marijina majka Dragana.

Ona kaže da je djevojčica otišla da legne, ali da je tri sata kasnije čula tup udarac u hodniku. Potrčala je i vidjela svoju kćerku bez svijesti.

- Masirala sam je, pokušala sam da joj pomognem. Onda sam otrčala do rođaka i zamolila da zovu Hitnu pomoć. Kako se hitne nije pojavljivala, krenuli smo kolima prema bolnici u Kruševcu. Kad su je primili, već je bilo kasno, nije joj bilo spasa - prepričava Dragana.

Milan, brat od strica preminule Marije, bio je taj koji je kobne noći uzaludno pokušavao da dobije Hitnu pomoć u Trsteniku.

- Prvo je oko 23 sata moja majka pozvala Hitnu, ali su joj rekli da nema vozila, da je doktor na terenu. Zvao sam nešto kasnije i ja. Rekao sam: "Pošaljite hitno vozilo. Djevojčica nije dobro. Poplavile su joj usne. Bojim se da prestaje da diše. Na šta to liči, život djeteta je u pitanju!". I na sve to doktor mi je rekao da je dovezemo sami jer nemaju sanitetsko vozilo - objašnjava Milan, koji i dalje ne može da vjeruje da je zdravo dijete umrlo.

Porodica je bila nemoćna, nisu znali kako da pomognu Mariji.

- Odlučili smo da je vodimo u bolnicu u Kruševac jer nismo željeli da rizikujemo da je dovedemo u Trstenik i da tamo nema doktora - kaže porodica.

Oni ističu da je Hitna iz Kruševca krenula u susret ka njima i da su se našli na putu.

- Međutim, tada je već bilo oko ponoći, sat nakon što joj je pozlilo. Učinili su sve, ali Marija je sat nakon ponoći preminula - kaže Milan.

U Hitnoj pomoći u Trsteniku jučer nisu dostavili odgovore na pitanja zašto djevojčici nije ukazana pomoć i sa koliko vozila raspolažu.

Obdukcijom će biti utvrđen tačan uzrok smrti.

Oglasi

NA VRH