Američki stručnjak sugerira da Srbija, radi ulaska u EU, mora priznati Kosovo

Fena
08.09.2017 14:24

Preduvjet održivog mira u regiji je da Srbija prizna nezavisnost Kosova, a u dijalogu Beograda i Prištine neophodno je jasno definiranje tema pregovora i efikasnije posredovanje međunarodne zajednice u roku ne dužem od dvije godine, ocijenjeno je u izvještaju Instituta za istraživanje ljudskih prava američkog Univerziteta Columbia čije izvatke u petak objavljuju beogradski elektronski mediji. 

- Ako Srbija želi ući u EU, poglavlje 35 (koje prati napredak normalizacije s Kosovom) kristalno je jasno. Beograd neće načiniti napredak prema članstvu u EU dok ne prizna Kosovo, što je temelj za normalizaciju. Kosovo i Srbija trebaju pregovarati s Briselom u pogledu članstva u EU i dvije zemlje trebaju ući u EU zajedno, u isto vrijeme - izjavio je direktor Programa za izgradnju mira i prava tog instituta David Philips, autor Izvještaa o provođenju dijaloga Kosovo-Srbija.

Filips je, prenosi Hina njegovu izjavu albanskoj redakciji Glasa Amerike (VOA), predložio da se jasno definiraju teme pregovora i postavi rok od najviše dvije godine, ali uz efikasnije posredovanje međunarodne zajednice, uključujući snažniju ulogu SAD i angažiranje uglednih međunarodnih pregovarača.

Uz promjenu formata dijaloga, Filips kao međunarodne posrednike preporučuje bivšu američku državnu sekretarku Condoleezzu Rice te njemačkog ministra Wolfganga Schaeublea.

U izvještaju čiji je autor, Philips kaže kako nudi "scenarij u kojem svi pobjeđuju" i prema kojem bi priznanje kosovske nezavisnosti ishodilo normaliziranje svih bilateralnih pitanja i integraciju i Srbije i Kosova u euroatlantske institucije.

- Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da se suoče s realnošću i pozabave kosovskom situacijom. Naravno da je teško pregovarati o priznavanju Kosova od strane Srbije, ali to se mora dogoditi, jedini put naprijed jest da Srbija prizna Kosovo, to je ključno za napredak - naglasio je taj stručnjak s američkog univerziteta Kolumbija.

On istodobno sugerira kako vlada u Prištini treba imati širok i sveobuhvatan pristup integriranju kosovskih Srba i osigurati da se njihova prava u potpunosti promoviraju i štite.

Američki stručnjak za ljudska prava i politiku uvjeren je kako bi "integriranje u Europu bio jasan poticaj i za Srbiju i Kosovo da pristupe implementaciji dijaloga", te da "građani Srbije trebaju uvidjeti da im je budućnost uz Evropu i Zapad", a ne uz Rusiju.

- Mogu krenuti naprijed s euroatlantskim aspiracijama ako riješe nesuglasice s Kosovom. Rusija neće biti tu da pomogne Srbiji. Ona samo manipulira Srbima, građani trebaju shvatitu tu činjenicu i više se približiti Zapadu - prenosi Hina Philipsove ocjene za Glas Amerike na albanskom jeziku.

Oglasi

NA VRH