REGION

Brnabić razgovarala s ambasadorom Norveške Arneom Sanesom Bjornstadom

foto: Tanjug

Avaz.ba

13.9.2017

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Kraljevine Norveške u Srbiji Arneom Sanesom Bjornstadom, sa kojim se saglasila da je unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji u Srbiji veoma važan za pronalaženje najboljeg i održivog rješenja za to pitanje.

Brnabić je poručila da će Vlada Srbije logistički podržati dijalog, koji je inicirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.  

Brnabić je sagovorniku najavila formiranje zajedničke radne grupe sa Kabinetom predsjednika Republike, koja će organizirati okrugle stolove širom Srbije kako bi se čulo mišljenje što većeg broja građana, na šta je ambasador Bjornstad istakao da će Kraljevina Norveška podržati sve konstruktivne prijedloge.

Razgovarano je i o najavljenoj posjeti Srbiji generalnog sekretara Nordijskog vijeća ministara, u drugoj sedmici oktobra, tokom koje će u Beogradu biti održana i konferencija o regionalnoj saradnji, saopćeno je na stranici Vlade Srbije.  

Brnabić i Bjornstad smatraju da je konferencija dobro mjesto za dobivanje informacija iz prve ruke o tome kako sarađuju nordijske zemlje i koliko taj princip može da se primjeni i na region zapadnog Balkana.

Na sastanku je bilo riječi i o planovima za konferenciju o sajber sigurnosti i eUpravi, koja bi trebalo da bude održana u novembru. 

Premijerka Brnabić i ambasador Bjornstad razgovarali su i o unaprjeđenju saradnje dviju država i u oblasti kulture, otvaranju renovirane zgrade Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu, kao i o posjeti predsjednice Vlade Srbije Oslu, krajem oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.