REGION

Odnosi Austrije i Srbije su veoma dobri

Avaz.ba

14.9.2017

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i vicekancelar i ministar pravde Republike Austrije Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter) ocijenili su u današnjem razgovoru da su odnosi Srbije i Austrije veoma dobri i da ih treba dalje razvijati u interesu čitave Evrope. 

Brandšteter je pohvalio napredak Srbije u ekonomskim reformama i ponovio podršku Austrije Srbiji u evropskim integracijama, saopćeno je na stranici Vlade Srbije.  

On je istakao da je u interesu svih članica da Evropska unija što brže ojača i da Srbija što pre postane njen dio.

Brandšteter je istakao da je veoma važno za Srbiju da nastavi provođenje neophodnih reformi u oblastima u kojima je to potrebno, prije svega u oblasti ekonomije i vladavine prava.  

Također, vicekancelar Austrije je najavio da će upravo vladavina prava biti prioritet Austrije tokom predsjedavanja Vijeću EU naredne godine. 

Premijerka Brnabić saopćila je da strateški pravci nove Vlade i dalje ostaju ekonomska stabilnost, vladavina prava i efikasnije sudstvo, regionalna stabilnost i evropske integracije Srbije.

Ona je istakla da eUprava ostaje njen prioritet kao predsjednice Vlade. 

Brnabić je zahvalila Vladi Austrije na podršci u oblasti e-pravosuđa, i najavila da će Srbija u što skorijem periodu krenuti s implementacijom u ovoj oblasti.

Sagovornici su se saglasili da je veoma važno zajednički raditi na suzbijanju sajber kriminala i da je neophodno zajednički koordinisati aktivnosti na nivou Evrope.

Brandšteter je izvijestio srbijansku premijerku o tome da Austrija naredne godine obilježava završetak Prvog svjetskog rata i pozvao Srbiju da se uključi u obilježavanju ovog, za Evropu, veoma važnog datuma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.