REGION

Novi detalji u slučaju "bentli": Odbijena žalba tužilaštva

Avaz.ba

14.9.2017

Krivično vanraspravno vijeće Višeg suda u Beogradu odbilo je danas žalbu javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva koju je priložio protiv rješenja ovog suda od 4. septembra, a kojim je određen pritvor od 30 dana Luki Raduloviću, Milošu T. i Stevanu D, koji su Bentleyem presreli kolonu predsjednika Aleksandra Vučića.

Njima je, kako se navodi u saopćenju suda, određen pritvor zbog postojanja  okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak utjecanjem na svjedoke.

- Krivično vanraspravno vijeće je navode žalbe Višeg javnog tužilaštva ocijenilo kao neosnovane, imajući u vidu da je po ocjeni ovog vijeća, sudija za prethodni postupak pravilno postupio kada je osumnjičenima odredio pritvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će boravkom na slobodi ometati postupak utjecanjem na svjedoke, a našao je i da u konkretnom slučaju ne postoje okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično djelo - navodi se u saopćenju Višeg suda u Beogradu.

U njemu se dodaje da Krivično vanraspravno vijeće nije odlučivalo o stvarnoj nadležnosti u ovom krivičnom postupku, imajući u vidu da je u ovoj fazi javni tužilac organ koji rukovodi tužilačkom istragom, shodno odredbama Zakonika o krivičnom postupku.

U ovom slučaju trojica osumnjičenih terete se za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti i to predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Oni su uhapšeni 2. septembra, nedugo pošto su na kružnom toku oko 8.20 na Topčiderskoj zvjezdi naletjeli automobilom Bentley, španskih registarskih oznaka, na vozilo u kojem se nalazio predsjednik Srbije, a koje se kretalo u koloni.

Krivična djela, za koja je zaprećena kazna zatvora do 10 godina spadaju u nadležnost osnovnih sudova, a djela preko 10 godina zatvora u nadležnost viših sudova, osim ako posebnim zakonima ili zakonskim odredbama nije drugačije određeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.