REGION

Han: Nema ograničenja brzine na autoputu ka EU

Avaz.ba

15.9.2017

Ne postoji ograničenje brzine "na autoputu ka članstvu u EU", ali kvalitet ide prije brzine, te i tempo i brzina pregovora Srbije zavise od reformi, naročito u oblasti vladavine prava, izjavio je danas komesar za proširenje EU Johanes Han (Johannes Hahn) na predavanju u organizaciji civilnog sektora.

- Fokus na kvalitet zaista je ključan ne samo zbog važnosti vladavine prava i nezavisnog pravosuđa, potpunog poštivanja ljudskih prava i funkcionalne, transparentne javne uprave,već i zato što vladavina prava i ekonomski razvoj idu jedno uz drugo - rekao je Han na predavanju "EU-Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost".

To je model na kojem je zasnovana sama EU, istakao je evropski komesar i dodao da je sam proces pripreme za članstvo u EU podjednako važan kao i sam cilj. 

Zahvaljujući toj mješavini demokratskih vrijednosti, osnovnih prava i slobodne tržišne privrede, EU je, kaže Han, uspjela da izgradi svoj prosperitet, a podvlači da vladavina prava nije opcija u EU, već obaveza. 

Vladavina prava - direktan utjecaj na živote građana

- EU nije pravna država, već pravna zajednica i upravo zato vjerujem da su pitanja vladavine prava zaista glavni prioritet na kojem treba da se radi u Srbiji, jer ćemo time imati direktan utjecaj na živote građana, njihovo zapošljavanje i poslovanje - smatra Han.

Prema njegovim riječima, nepristrasnost i efikasnost pravosuđa, zatim unaprijeđenje borbe protiv organizovanog kriminala, bolja životna sredina, sloboda izražavanja i medija, to su takođe veliki izazovi i sve što se radi na tim poljima, ne radi se "zbog mene, niti kao usluga Briselu, već radite za sebe same", prenosi Alo.rs

Naravno, kako dodaje komesar za proširenje EU, rješavanje svih tih izazova zahtijeva vrijeme: vladavina prava ne predstavlja "instant-kafu", već reforme u toj oblasti zahtijevaju veliko angažiranje, ne samo srpske vlade, već svih interesnih grupa u cjelokupnom društvu Srbije.

- To zaista jesu ključne stvari, u to budite uvjereni. Naše zemlje članice vrlo pažljivo posmatraju dešavanje u ovom regionu - ističe Han. 


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.