REGION

Bez incidenata: "Parada ponosa" u Beogradu završena zabavom na Trgu Republike

Avaz.ba

17.9.2017

14:28 - Kolona "Parade ponosa" stigla je do Trga republike. Ovim je šetnja završena, a za kraj su se prisutnima obratili organizatori, predstavnici LGBT zajednice i gosti Prajda.

Predstavnik organizacionog odbora "Parade ponosa" Goran Miletić najavio je danas da će Parada naredne godine biti održana u istoj nedjelji izmedju 10. i 16. septembra i da očekuje još veći broj učesnika nego danas, kada ih je bilo oko hiljadu.

- Pozivam vas da nas slijedeće godine bude još više, a mi ćemo se potruditi da napravimo još bolji program - rekao je Miltić.

On je zahvalio svim organizacijama i udruženjima kao i volonterima koji su učestvovali u organizaciji Prajda i kojih je bilo 120.

"Parada ponosa"  protekla je bez incidenata.

13:00 - Krenula je šetnja učesnika "Parade ponosa" od Cvijetnog trga do Trga Republike. Na čelu kolone od oko 1.000 ljudi, su organizoatori, premijerka Brnabić i ostali prisutni zvaničnici.

12:56 - Na protestu ispred beogradske zgrade TV Pink fizički su napadnute dvije novinarke te televizije. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je napadač na novinarke TV Pink priveden.

11:52 - Uoči početka protivnici ove manifestacije okupili su se na Bulevaru kralja Aleksandra. Nekoliko desetina njih stoji na ulici prekoputa Crkve Svetog Marka, noseći u rukama transparente osude.

11:19 - Organizatori i učesnici "Parade ponosa" počeli su da se okupljaju na Cvijetnom trgu, sa kojeg će krenuti šetnja, a taj trg okićen je šarenim balonima i zastavama duginih boja. Saobraćaj na glavnim gradskim ulicama Beograda, u kojim se danas održava "Parada ponosa", slabog je intenziteta, a vidljivo je pojačano prisustvo policije.

Ulica kralja Milana od 9.30 zatvorena je za saobraćaj, a za njom i Kneza Miloša. U centru grada postavljaju se i ogromne rampe koje će spriječiti Beograđane da se njima provozaju.

Pojačano je prisustvo uniformisane policije, kao i vozila i opreme Žandarmerije koji se nalaze na svakih nekoliko metara kroz cijeli centar grada.

Na beogradskim ulicama, koje još nisu zatvorene, mali je broj građana, što je i uobičajeno nedjeljom ujutro.

Predstavnik organizacionog odbora "Parade ponosa" Goran Miletić rekao je danas agenciji Beta da će ovogodišnjem Prajdu prisustvovati učesnici iz oko 20 zemalja, među kojima će biti predstavnici svih država regiona.

Paradu će otvoriti kuma Prajda pjevačica Jelena Karleuša. Grad je ukrašen zastavicama u duginim bojama, što se ranije nije dešavalo, s obzirom da je riječ o velikoj državnoj počasti, rezervisanoj za posjete premijera i predsjednika stranih zemalja.

Prvi "Prajd" u Beogradu iz 2001. godine ostao je zapamćen po nasilju, a 16 godina kasnije situacija, iako veoma sporo, ipak osjetno ide na bolje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.