REGION

Događaj o kojem bruji region: Dačić od Trampa tražio autogram usred važnog skupa UN-a

Kurir

19.9.2017

Kratak susret ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa), koji je MSP danas u saopštenju predstavilo kao sastanak, možda će ući u anale svjetske diplomatije.

Razlog je, međutim, više nego bizaran, piše Kurir. Možda je i ranije postojao slučaj da je visoki zvaničnik jedne zemlje tražio autogram od predsjednika SAD, ali Dačićev potez je zabilježen na video snimku zasijedanja u sjedištu UN u Njujorku, koji je uživo išao na stranici Bijele kuće.

Na tom video zapisu vidi se kako Ivica Dačić prilazi do Trampa, koji je tada sjedio između generalnog sekratara UN Antonija Gutreraša i američke ambasadorke u UN i Niki Hejli.

Kako svjedoči snimak, Dačić je pred Trampa stavio fasciklu s fotografijama. Nakon toga, sudeći po gestikulaciji, on je šefa Bijele kuće tražio da mu se potpiše na fotografije, zbog čega je Tramp izvadio olovku iz sakoa. 

Kad je pogledao fotografije, Trampa je pokazao prstom i rekao: "To sam ja". Na sve to je Tramp, u maniru svjetske zvijezde, pitao Dačića kako mu je ime, kako bi "posveta" na fotografijama bila kompletna.

Riječ je, inače, o zajedničkim fotogrtafijama Dačića i Trampa iz novembra 2013, iz vremena kad in još nije postao predsjednik SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.