REGION

Vučić: Neće biti srpsko-bošnjačkog dogovora na štetu Hrvata

Fena

26.9.2017

Srpsko-bošnjački dogovor tiče se važnih stvari za nas, ali nikada što se tiče BiH, nikakvi dogovori nisu mogući bez Bošnjaka, Srba i Hrvata i nikada neće biti na štetu Hrvata – izjavio je u intervjuu za Večernji list BiH predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o problemima u odnosima Hrvatske i Srbije, odnosno Hrvata i Srba, Vučić je kazao kako vidi te probleme, ali ih ne razumije te dodao kako misli da će Srbi i Hrvati u budućnosti "sve više morati biti saveznici, a sve manje ljudi koji će živjeti u prošlosti svojih neprijateljstava“.  

Na pitanje o odnosima s bošnjačkim liderima i očekivanja da on kao predsjednik Srbije "disciplinira" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vučić je kazao kako se on ne miješa u unutarnje odnose u BiH.

- Dođem u BiH i poštujem sve ljude koji me tako dočekaju. Ne želim se miješati u unutarnje odnose ni u RS. Poštujem predsjednika i Vladu RS. To je moja obveza, pravo i naša politika u skladu s Dejtonskim sporazumom. Razgovaram i sa svima drugima u RS te se ni na koji način ne miješam ili pokušavam nekoga disciplinirati. Niti su oni mala djeca, niti sam ja bilo kakav veliki tata. Ja s njima razgovaram na ravnopravnoj osnovi. Kao što na ravnopravnoj osnovi razgovaram i sa svima drugima. Što se tiče odnosa s bošnjačkim političarima, sve ih poštujem i želim im mnogo uspjeha. A, evo, pitam vas čime sam ja to, kojom izjavom u posljednjih pet godina, bilo što poremetio u bošnjačko-srpskim odnosima. Ako to realno analizirate, vidjet ćete da se to nije dogodilo. Čak i nakon događanja u Srebrenici, koje bi mnogi iskoristili za reagirati drukčije, ja sam ih iskoristio kako bih još jednom pokazao koliko je važnije pružati ruku pomirenja nego se sukobljavati i svađati, ma koliko da ste u pravu – ustvrdio je Vučić.  

Kada je riječ o zahtjevima za priznavanje genocida u Srebrenici, ali i za ispriku Srbije zbog drugih zločina, Vučić je kazao kako "za sve nas postoje samo naši mrtvi, naši nestali, a nikako oni drugi“. 

- Nije mi teško o tome govoriti i pokušati to sagledati na ispravan način. Nije mi jasno zašto je tako teško čuti da postoji suza i na drugoj strani – kazao je Vučić, ističući da smo "suviše mali svi zajedno ovdje da bismo mogli i smjeli biti neprijatelji“.

Na upit o razlozima napada na njega u Potočarima, Vučić je kazao da je "neko valjda želio još jednom pokazati koliki je gnjev prema Srbima". 

- I ja to mogu razumjeti, ali ne mogu razumjeti da neki drugi ne razumiju srpske frustracije i patnju zbog svega što se Srbima događalo i tih godina i u Drugom svjetskom ratu. Nije meni to najvažnije pitanje, ali sam zahvalan Draganu Čoviću što je na posljednjoj konferenciji za novinare u Sarajevu vrlo, vrlo fer istakao slučaj napada na mene u Srebrenici te time pokazao kako se jedna država treba odnositi prema napadu na strane državnike – kazao je srbijanski predsjednik.

Vučić je ustvrdio i kako se ne boji da će Hrvatska insistiranjem na određenim pitanjima usporiti put Srbije prema EU. 

- Mislim da je Zoran Milanović, kada nam je uvodio sankcije ni zbog čega, što niko nije razumio ni u hrvatskoj javnosti, pokazao da jedna zemlja ne može zaustavljati evropski put druge zemlje. Nema ništa od toga sve i da Hrvatska to hoće. Može praviti probleme, ali ne može zaustaviti naš put u EU. Ali, da budem iskren, vjerujem kako ćemo imati podršku Hrvatske na tom putu – kazao je Vučić u intervjuu za današnje izdanje bh. Večernjeg lista. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.