REGION

Haos u Skupštini Srbije, poslanici se međusobno vrijeđali

Avaz.ba

5.10.2017

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković prekinula je sjednicu jer ne želi, kako kaže, da prisustvuje nemilim događajima u parlamentu i izbacivanju poslanika iz sale, a nastavak rada je zakazala za sutra. 

Čule su se uvrede i psovke.

Gojković jenakon pauze, koja se ipak produžila na više od dva sata, u skupštinskoj sali rekla da je u međuvremenu održala konsultacije, te da je očekivala izvinjenje Noga, i to ne Arsiću, već poslanicima, kako bi se nastavio rad, ali da nisu uspeli da se dogovore.

"Bila sam spremna da povučem sve opomene koje su ovdje izrečene. Nismo mogli da se dogovorimo. Ne želim ovdje da dovodim obezbjeđenje, policiju u neprijatnu situaciju da moraju da izvrše ovdje zadatke i da parlament ima takvu sliku. Za danas nećemo više raditi. Vidimo se sutra", rekla je Gojković. 

Rad će biti nastavljen sutra

Tokom dijela sjednice predviđenog za poslanička pitanja, Nogo je govorio o navodnim malverzacijama u jednoj privatnoj firmi, pokazivao je plakat za koji nije objasnio o čemu govori, kao i o medijskim najavama o navodnom hapšenju Dragana Đilasa.

Arsić ga je upozorio da treba da postavi pitanje, a ne da sam daje odgovore, nakon čega se "zakuhala" situacija pa je Nogu predsjedavajući najprije izrekao dvije opomene, jednu za drugom.

Nogo je nastavio po svome, te mu je Arsić isključio mikrofon i izrekao mjeru isključenja sa sjednice.

Nogo je i nakon isključivanja mikrofona ostao da stoji i govori, vidno iznerviran.

Arsić mu je poručio da svojim ponašanjem pokušava da isprovocira druge poslanike da ga fizički napadnu, ali i poručio da se to neće desiti, jer su, kako je rekao, poslanici pristojni ljudi.

U jednom trenutku Nogo je prišao Arsiću negodujući zbog izrečenih opomena. Arsić mu je rekao da ne prilazi stolu za predsedavajuće, te pozvao osiguranje da ga udalji iz sale, ali to se nije dogodilo.

Prisutni poslanici ustali su iz klupa dok se Nogo sa Arsićem raspravljao, pa je Arsić saopštio da određuje jednosatnu pauzu, prenio je RTS.

I nakon određivanja druge pauze, Nogo je sa svojim kolegama iz poslaničke grupe i dalje ostao u sali.

Šefu poslaničke grupe opozicionog SDS-a Marku Đurišiću izrečena je opomena, jer je poslaniku SNS-a Darku Laketiću rekao da je konj.

Đurišić je, u dijelu predviđenom za poslanička pitanja, govorio da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izbjegava da se izjasni o tome ko je naložio rušenje objekata u Savamali, te kako nije govorio istinu kada je, ranije, rekao da protiv učesnika posleizbornih protesta neće biti prekršajnih prijava. 

Na to je reagovao poslanik Laketić, ali se u skupštinskom prijenosu nije moglo čuti šta je rekao, da bi mu Đurišić dobacio: "Konju!" 

Na današnjoj sednici, poslije obraćanja poslanice DJB Ane Stevanović, čula se i psovka pošto mikrofon nije bio isključen.

Inače, trebalo je da poslanici nastave objedinjenu načelnu raspravu o četiri zakonska prijedloga, među kojima je i Prijedlog zakona o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu.

Poslanici vladajuće koalicije najavili su da će glasati za predložena rešenja i ocenili da je osnivanje Nacionalne akademije za javnu upravu važno za edukaciju i efikasniji rad zaposlenih u javnoj upravi.

Opozicija je, međutim, tvrdila da će ta ustanova biti partijska akademija za zapošljavanje kadrova stranaka na vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.