REGION

Trebali su grobari da ti stave dedu na ražanj: Šokantan status jedne mame podigao region na noge

Avaz.ba

9.10.2017

Status jedne mame iz Novog Sada digao je Srbiju na noge. Darja je objavila na svom Facebook profilu šokantne poruke koje razmenjuju djeca uzrasta 8 do 10 godina.

Naime, njenu kćerku su dodali u grupu Balkanci na Viberu, gdje djeca iz regiona razmjenjuju poruke šokantnog sadržaja, korestići najvulgarnije riječi i uvrede.

Ispod objavljenih fotografija povela se polemika između roditelja počev od toga da li djecu u tim godinama trebaju telefoni, pa do toga ko je kriv što se djeca izražavaju na tako vulgaran način.

- Imam samo jedno pitanje, šta će djeci tog uzrasta mobilni telefon - napisala je jedna mama.

- Po meni je strašnije šta se nalazi u tim malim glavama, za telefone je svakako rano, ali mislim da vrijeme radi svoje i tu nisam pametna - uslijedio je odgovor.

- Uz mobilni ili bez njega, ovo je stanje svijesti, nivo kulture, obrazovanja, socijalizovanosti, a najviše slika jedne generacije roditelja, izuzetke podrazumjevam - zgrožena je jedna mama.

- Prosto ne mogu da vjerujem da djeca uzrasta do 10 godina imaju ovakav riječnik, prosto nevjerovatno i toliko razočaravajuće. Ne sluti ni na šta što bi moglo bilo šta dobro donijeti. U budućnosti, kako bliskoj, tako i dalekoj. Žao mi je - samo je jedan u nizu komentara.

Svi koji su se oglasili su zgroženi ovim vulgarnim porukama.

- To je naš sistem obrazovanja, kućno vaspitanje, to je naša država, to je produkt svih nas! Sve naopako i žalosno - pišu ogorčeni.

- Većina ljudi ne kapira, telefon je samo alatka. Tu djecu treba osvjestiti, zainteresovati ih za znanje, za nauku. Roditelji imaju primarnu ulogu u tome, a potom obrazovne ustanove. Kada se kič i šund popularizuje kroz cijelu jednu generaciju, rezultat je ovo, i gore - pišu na Facebooku.


- Moraju stvari bolje da se postave. Ti znaš da je njegov telefon, ali ne znaš da je to zaista on. Možda je stariji brat ili tako nešto. Da me ne razumiješ pogrešno, ništa ne opravdam. I sama sam majka djece u tom uzrastu i svega se nagledah. Ali ih učim da na netu jednostavno ne znaš šta je stvarno i realno, ni lijepo ni ružno - zaključuju neki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.