REGION

Progovorio jedan od "Zemunaca": Policajci uzeli 150.000 maraka za otmicu

Dušan Spasojević, jedan od sudionika otmice

Avaz.ba

11.10.2017

- Bivši pripadnik "zemunskog klana", koji služi dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog učešća u zločinima ove kriminalne grupe, otkrio je nakon punih 20 godina da su Novaka Stevanića (22) u avgustu 1997. kidnapovala trojica policajaca iz Policijske stanice Zemun, od kojih su dvojica i dalje aktivna u službi.

Svjedok, koji je u Više tužilaštvo doveden uz najveće mjere sigurnosti, prvi put je otkrio identitet policajaca za koje tvrdi da stoje iza prve otmice zloglasnog klana.

Pojasnio je, kako otkriva izvor Kurira upućen u istragu, da prezime jednog policajca počinje na R, nadimak drugog počinje na Dž, a da je treći akter otmice svjedok saradnik Zoran Vukojević Vuk, bivši policajac koga su kasnije također oteli, a potom i ubili "zemunci“.

- Otkrit ću danas ko su druga dvojica - rekao je svjedok čim je doveden na saslušanje, a imena koja je izgovorio poznata su redakciji.

Tortura u garaži


Poslije otmice i mučenja, nesretni Novak Stevanić se ubio.

- Sjećam se da je to bilo negdje u vrijeme ubistva princeze Dajane 1997. godine. Imali smo štek stan na Novom Beogradu, prekoputa "Kozare“, i garažu u koju su dovodili i mučili narkomane koji su dugovali novac. Jedne večeri Dušan Spasojević me  pozvao da iz stana siđem u garažu. Kad sam došao, vidio sam Golf 2 i unutra mladića vezanog, lica oblijepljenog braon selotejpom - prisjetio se prvog susreta s pokojnim mladićem svjedok otmice koja do danas nije u potpunosti riješena.

Spasojević mu je, kako je rekao, naredio da sjedne pored otetog mladića.

- Dušan ga je tukao, počeo je i da ga davi. Tražio je da mu kaže gdje se tačno u kući njegovih roditelja nalazi sef s novcem i zlatom. U jednom trenutku Spasojević je izvadio pištolj. Dečko se uplašio i rekao: "Sve je ispod parketa". Dušan mi je dao pištolj, ja sam cijelu noć ostao pored tog mladića, a oni su otišli i vratili se tek ujutru. Rekli su da su našli 150.000 tadašnjih njemačkih maraka - posvjedočio je "zemunac", koji je iza rešetaka od policijske akcije "Sablja" 2003. godine.

Mladića su u garaži, u kojoj je, prema njegovim riječima, bilo preko 50 stepeni, držali sve dok ga, dan poslije otmice, nisu odvezli na nasip kod Buvlje pijace i pustili ga.  

- Spasojević mi je rekao da ništa od novca nije ostalo njima jer je sve morao dati "kerovima iz policije". Bio je nezadovoljan zbog toga. Saznao sam tada da su otmicu izvršila tri policajca koja su tada radila u policijskoj stanici Zemun. Jedan od njih je sada pokojni Zoran Vukojević Vuk. Oni su prišli Stevaniću na ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Potom su ga predali Spasojeviću - ispričao je svjedok.

Strah za sigurnost 

Prema tvrdnjama ovog sagovornika, sumnja se da je jedan tadašnji funkcioner MUP-a znao šta se dešava, kao i da su novac osim trojice pomenutih uzeli i neki tadašnji šefovi. 

Ključni svjedok u istrazi otmice koja se dogodila prije 20 godina ranije nije želio da iznese imena dvojice policajaca jer se plašio za sopstvenu sigurnost i sigurnost svoje porodice.

Grizla ga savijest pa zapalio svijeću

Prema riječima ključnog svjedoka prve otmice "zemunskog klana“, iako je pokojni Dušan Spasojević maltretirao Novaka Stevanića, bilo mu je žao kad je čuo da je mladić izvršio samoubistvo. 

- Poslije nekog vremena došao je Gagec (pripadnik klana, prim. aut.). On je rekao Dušanu da se mladić koji je bio otet ubio. Bilo mu je žao. Otišao je na njegov grob da zapali svijeću - posvjedočio je pripadnik "zemunskog klana". Iza otmice stajao je ovaj zloglasni klan, otkriveno je pošto su na vratima stana porodice Stevanić pronađeni otisci šaka Dušana Spasojevića.

Ime ključnog svedoka koji je posle 20 godina odlučio da progovori i ispriča sve što zna o otmici i samoubistvu Novaka Stevanića poznato je redakciji Kurira. Riječ je o čovjeku koji služi kaznu od 35 godina zatvora u Zabeli, ali njegov identitet iz sigurnosnih razloga nije otkriven. 

Identitet te osobe se čuva u najvećoj tajnosti, pa se on u zgradu tužilaštva provodi s fantomkom na glavi i pancir prslukom na sebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.