REGION

Kritično stanje u ljekarskim ordinacijama: Virus napada djecu, infekcija se brzo širi

Avaz.ba

13.10.2017

Čekaonice ljekarskih ordinacija danima su prepune pacijenata sa simptomima akutnih respiratornih infekcija, a među njima je ubjedljivo najviše djece, upozoravaju ljekari.

Naime, prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ) Beograd, prošle sedmice se ljekarima javilo 17.635 pacijenata s disajnim infekcijama, njihov broj je u konstantnom porastu, a očekuje se da će se ovaj trend nastaviti.

- Čak 43,76 posto oboljelih je uzrasta od pet do 19 godina, zatim slijede mališani do četiri godine, koji čine 26,77 posto pacijenata. Nešto manje, 23,83 posto, pripada grupi građana od 20 do 64 godine, dok su se stariji od 65 godina pokazali kao najotporniji, jer čine samo 5,64 posto pacijenata - saopćeno je iz GZZJZ, gdje dodaju da je situacija, ipak, uobičajena za ovo doba godine.

Pedijatar Dejan Jonev potvrdio je da je broj oboljele djece znatno povećan u posljednjih mjesec dana.

- Ima i do tri puta više pacijenta. U 80 posto slučajeva to su infekcije gornjih disajnih puteva, curenje i zapušen nos. Zatim dolazi do slivanja sekreta niz grlo i mališani počinju da kašlju. Kod polovine djece javlja se temperatura, koja nije visoka i ide do 38,5 ili 39 stepeni, sa upornim kašljem, pa najmlađi ne mogu da spavaju noću. Poneko se žali na malaksalost, glavobolju i gubitak apetita - objašnjava doktor Jonev.


Prema njegovim riječima, još uvijek se ne može reći da se radi o gripu, tako da nema ni odgovarajuće vakcine, već je riječ o virozi koja se veoma brzo širi.

- Ima dosta oboljele djece po obdaništima, jer se ova infekcija širi veoma lako. Liječenje podrazumijeva tretiranje nosa rastvorom morske soli i fiziološkim rastvorom, a daju se i sirupi za smirivanje kašlja ili za smanjivanje ljepljivosti sekreta, kako se ne bi zadržavao i izazivao kašalj - kaže dr. Jonev. 

Ljekari navode da su u pitanju najčešće rinovirusi, ali ima i bakterijskih infekcija disajnih organa. Blaga prehlada može da pogorša stanje kod djece koja boluju od opstruktivne bolesti pluća, astme i sličnih bolesti. Više od 200 virusa može da izazove prehladu, a sada kad počinju hladniji dani, oni se brže šire po javnom prijevozu i kolektivima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.