REGION

Srbijanska vojska počela vježbu interoperativnosti u multinacionalnim operacijama

Srna

17.10.2017

U vojnoj bazi "Jug" i na poligonu "Borovac" u Srbiji počela je petodnevna taktička vježba "Stena 02", čiji je cilj da se provjeri i ocijeni dostignuti nivo interoperativnosti i obučenosti jedinice za izvršavanje složenih zadataka u multinacionalnim operacijama.

Tokom taktičke vježbe biće izvršena NATO evaluacija "nivoa 1" prema standardima i procedurama Koncepta operativnih sposobnosti uz učešće 34 evaluatora Vojske Srbije, partnerskih zemalja (Kanade, Francuske, Irske, Norveške, Rumunije, SAD i Crne Gore), komandi združenih snaga Napulj i Brunsum i Komande Kopnenih snaga Izmir.  

Na čelu evaluatorskog tima je francuski potpukovnik Benoa Estur, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Rukovodilac taktičke vježbe pukovnik Slađan Stamenković naglasio je da vojnici srpskih deklarisanih jedinica moraju znati i praktično primjenjivati savremene taktike, tehnike i procedure Koncepta operativnih sposobnosti.  

"To podrazumijeva pripremu jedinica po najsavremenijim standardima kako bi mogli biti interoperativni sa jedinicama partnerskih zemalja u multinacionalnim operacijama", naglasio je Stamenković.

Dodao je da do sada postignuti rezultati pokazuju da su jedinice Vojske Srbije na visokom nivou obučenosti i izrazio nadu da će poslije predstojećih evaluacija dobiti certifikat prema kojem mogu stati rame uz rame sa jedinicama partnerskih zemalja u budućim mirovnim operacijama. 

Taktičku vježbu "Stena 02" realizuje inžinjerijska četa opšte namjene iz sastava 310. inžinjerijskog bataljona iz Prokuplja, koja je deklarisana za učešće u multinacionalnim operacijama u okviru Koncepta operativnih sposobnosti.

Pripadnici inženjerijske čete opšte namjene, njih 135, na vježbi koriste inženjerijske mašine, naoružanje i opremu koji su predviđeni za multinacionalne operacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.