REGION

Vještak Nenad Šipka otkrio nove nedosljednosti u priči uhapšenog: Zoran Marjanović je znao da je Jelena bačena u kanal

Avaz.ba

23.10.2017

Prije nego što je mrtva Jelena nađena, njen muž rekao novinarima i policajcima da je pretražio nasip u Borči i da ona nije tamo, osim ako nije upala u 'neku rupu'. Pjevačica je odmah potom nađena u kanalu, u rupi!

Zoran Marjanović, koji je uhapšen zbog osnovane sumnje da je učestvovao u ubistvu svoje supruge Jelene, znao je da je ona bačena u kanal u Borči i prije nego što je pronađeno njeno izmasakrirano tijelo! Zoranove izjave, kao i izjave njegovog oca Vladimira date novinarima i policajcima u vrijeme potrage za Jelenom ozbiljno ukazuju na sumnju da su oni u tom trenutku znali za ubistvo.

Ovo je zaključak vještaka Nenada Šipke, koga je porodica ubijene pjevačice angažovala da sprovede privatnu istragu.

Nenad Šipka, ekspert novosadskog Centra za forenzička istraživanja (CIF), podsjeća na "prvu Zoranovu izjavu", koja je istražiteljima sumnjiva od samog početka:

- Zoran je tada novinarima i policajcima doslovce rekao: 'Jedan običan dan se pretvorio u pakao. Porodica i prijatelji su se odmah uključili u potragu za Jelenom kad smo shvatili da je nigdje nema i da je nedostupna na telefon. Pretražili smo rijeku i shvatili da ne postoji mogućnost da upadne. Nekoliko puta smo prošli sve, ona nije tamo. Jedino ako nije upala u neku rupu'.


Šipka smatra da je ova izjava više nego interesantna i da sama po sebi ukazuje na ozbiljnu sumnju. 

- Marjanović je, dakle, izjavio da 'su sve pretražili' i da ne postoji mogućnost da je Jelena tamo osim 'ako nije upala u neku rupu'?! Velika je koincidencija da je Jelena odmah poslije toga pronađena baš u 'rupi', u kanalu. Sad, ili je Zoran Marjanović vidovit ili je znao gdje je ubijena Jelena bačena, pa mu se omaklo da to i kaže... Također, vrlo je indikativna i izjava Zoranovog oca Vladimira Marjanovića o tome da je njegov sin vidio 'crni polo' na mjestu zločina - ističe Šipka i objašnjava:

- Da bi precizno prepoznao marku vozila, Zoran je morao da bude dovoljno blizu da bi ga vidio. Ali ako je bio dovoljno blizu da vidi vozilo, kako nije vidio Jelenu?


Nenad Šipka otkriva i da mu se nedavno javio novi svjedok koji tvrdi da je vidio jednog pripadnika porodice Marjanović na samo par metara od mjesta gdje je pronađeno Jelenino tijelo!

- Bez ikakve namjere da optužim Zorana Marjanovića ili bilo koga drugog poimenice, samo podsjećam na nedosljedne izjave koje je u proteklih godinu i po dana iznosio suprug ubijene Jelene. Tako je, na primjer, Zoran svojevremeno rekao da se Jelena čula sa pokojnom majkom Zoricom dok je trčala nasipom. Kako je on to mogao da zna, kada je u to vrijeme bio sa kćerkicom Janom daleko iza nje?! Također, naveo je da je posljednji put vidio suprugu kad se, poslije pretrčanog kruga, okrenula i nastavila da trči ka njima! Pa kako ju je onda, molim vas, izgubio iz vida, ako je trčala u susret njemu i Jani?!

Ovaj vještak je sa svojim saradnicima više puta detaljno pretraživao teren pored borčanskog nasipa i odgovorno tvrdi da je nemoguće da se neko izgubi iz vida tek tako, pošto je u pitanju brisani prostor na kojem je sve pregledno.

- Upada u oči i Zoranova izjava da je poslije svega pet minuta, kada je primijetio da Jelene nema, zvao njenu majku da provjeri da li je kod nje! Pazite, Zoričina kuća je na pet-šest kilometara udaljena od nasipa, i da bi se došlo do nje, potrebno je mnogo više vremena. Puno je tu nelogičnosti zbog kojih sumnjam da je Jelena ubijena na drugom mjestu, i to dan prije prijave nestanka... - navodi Šipka.

Centar za forenzička istraživanja i advokat Predrag Savić, koga je Jelenina sestra od strica Teodora Krsmanović angažovala kao punomoćnika, nemaju više nikakav status u zvaničnom postupku protiv Marjanovića pošto je Više tužilaštvo Teodori ukinulo status oštećene. I pored toga, oni nude saradnju nadležnim državnim organima.

- Nažalost, tužilaštvo do sada nije zatražilo našu stručnu pomoć, iako imamo najsavremeniju opremu za forenzičku 3D rekonstrukciju. Takođe, nikad nam nisu odgovorili na dokazne prijedloge koje smo im uputili. S druge strane, sve više nam se javljaju svjedoci koji imaju povjerenja u naš rad. Siguran sam da bar njih troje mogu mnogo da doprinesu u rasvjetljavanju ovog slučaja... - zaključuje Nenad Šipka. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.