REGION

Zoran Marjanović pao na poligrafu odmah poslije ubistva: Policija je tada trebala da ga uhapsi

Avaz.ba

4.11.2017

Odmah po ubistvu Jelene Marjanović, Zoran Marjanović je pao na poligrafu. Tada je odmah trebao da bude uhapšen. Policija i tužilaštvo su napravili grešku što ga nisu tada uhapsili, sad je mnogo teže prikupiti dokaze, poručuje Boro Banjac, jedan od najiskusnijih policajaca i bivši načelnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala (UBPOK). 

Banjac je, međutim, uvjeren da policija ima čvrste dokaze protiv Zorana Marjanovića i da će on biti osuđen za ubistvo supruge Jelene, koje se dogodilo 2. aprila 2016. u Borči, prenosi Kurir.

Da je Zoran uhapšen u aprilu 2016, navodi Banjac, do sada bi sve u ovom slučaju bilo odavno poznato i razjašnjeno, a ubica bi bio osuđen.

- Priča Zorana Marjanovića da je nedužan sasvim je nelogična i šuplja, ona nije utemeljena u dokazima i zbog toga sam uvjeren u njegovu krivicu. On je i uhapšen zato što postoje čvrsti dokazi i bit će osuđen, ali ponavljam, nije mi jasno zašto nije uhapšen odmah, jer onda ne bi ni bilo ove histerije u medijima oko Marjanovića - kaže Banjac, i dodaje:

- Toj medijskoj histeriji, pored samih medija, doprinijeli su i kojekakvi stručnjaci i analitičari. Oni su javnim iznošenjem svog viđenja stvari iako nisu imali pristup informacijama relevantnim za ovaj slučaj, samo su još više doprinijeli tom haosu - navodi Banjac, kome je ovo prvi javni istup o ubistvu Jelene Marjanović.

Sagovornik ubijeđen je da je trebalo prvo utvrditi sve činjenice u vezi s Jeleninim ubistvom, pa onda sa informacijama izaći u javnost.

- Pobornik sam tog načela. Tek kada se sve završi, onda se obratiš javnosti. Tada možeš i da odgovoriš na svako pitanje, a ne ovako, svako je stručnjak, svako ima informacije, a zapravo svi samo prave pometnju... - objašnjava Banjac.

Zbog raznih spekulacija u medijima, kaže on, stvorila se slika u javnosti da je policija od početka sve pogrešno radila.

I kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da imamo odličnu kriminalističku policiju, koja ne bi sebi dozvolila da hapsi Marjanovića bez čvrstih dokaza.

- Vjerujem da policija nije pravila greške ni u ranoj fazi ovog slučaja, ali da je zbog sticaja okolnosti došlo do toga da ionako mali broj tragova na mjestu zločina skoro iščezne. Sjetite se da je ubrzo nakon ubistva padala jaka kiša, koja je sprala neke dokaze dok dan kasnije nije pronađeno Jelenino tijelo. Takođe, ogroman broj ljudi je u potrazi za Jelenom u noći između 2. i 3. aprila 2016. prošao pored mjesta zločina, što ne mora da se pripiše policiji kao greška, ali im je jako zakomplikovalo istragu i prikupljanje dokaza - objašnjava Radovanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.