REGION

Priča o nemani iz rijeke: Kemza kupače navlači u virove i onda im nema spasa

Avaz.ba

7.11.2017

Smederevski ribari godinama prenose legende o Kemzi, misterioznoj nemani iz Dunava. Niko ne zna kada se Kemza prvi put pojavio, ali sudeći po imenu koje ima turske korjene, priča vjerovatno seže u vrijeme Osmanskog carstva.

Tada je ovdje prerađen najvjerovatnije neki od slovenskih mitova o vodenim duhovima. O Kemzi je pisao i historičar Leontije Pavlović koji ga je opisao kao "oličenje zla koje vreba priliku da nekoga udavi". 

Napisao je i da neman "ribare i kupače navlači u virove gdje repom zaplete žrtvu kojoj onda nema spasa". 

Prema pričama onih koji su navodno vidjeli neman, Kemza je nalik velikoj ribi, a najviše liči somu pokrivenom muljem i travom. Drugi ipak tvrde da je sličniji čovjeku sa kandžama i dugim repom. 

- Naravno da ga niko nije vido, bar ne neko zadnje vrijeme, a stari su se pričama o Kemzi dobro zabavljali - kaže dugogodišnji ribar Nikola Tasić Cale. Cale je novinarima pričao priču o tome kako se ribarima usred noći nešto zaplelo u mrežu i počelo lupati po čamcu. U mrklom mraku kada ne nedostaje puno da se ožive jezive priče, dovoljno je bilo da neko vikne "Kemza", piše portal Srbijadanas.

Onaj ko je izvlačio mrežu odmah je bio spreman da presiječe konopac i oprostiti se od ulova, ali je onda vidio gusana koji se zapleo i krilima udarao po čamcu. Neki su po mraku u mreži vidjeli rogove i odmah su pomislili na Kemzu, a onda su shvatili da su "uhvatili" srndaća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.