REGION

Vučić: Ako nam drugi budu odlučivali kao u nekim okolnim zemljama, onda nezavisnost nema smisla

Vučić: Odluka o izborima naredne subote

Avaz.ba

12.11.2017

Predsjednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić kaže da će odluka o izborima, beogradskim i eventulano parlamentarnim, biti donijeta naredne subote kada će biti održane sjednice dva glavna organa Srpske napredene stranke.

- Svjestan sam da smo vrlo blizu poraza na gradskim izborima. To ne znači da nisam zadovoljan rezultatima našeg rada i da se nećemo boriti da na izborima postignemo što bolji rezultat - rekao je Vučić u intervjuu za "Alo".

Vučić je rekao da je spreman da se za suverenost i samostalnost Srbije bori bez obzira na to koliku cijenu će morati da plati zbog toga. 

Na pitanje da prokomenariše za "Alo" to što se Srbija po ko zna koji put u historiji našla u procjepu između velikih sila i njihovih interesa i da li postoji način da se zaštiti, Vučić je rekao:

- Ljudi u Srbiji moraju da znaju da atmosfera u kojoj vodimo svanjsku i unutrašnju politiku nije nimalo laka i prosta. Kada vide pritiske sa raznih strana to je zato što predstavnici tih zemalja zastupaju interese svojih država, a ne zato što mnogo vole Srbiju - rekao je on.

Kako je istakao, "niko sem nas ne voli mnogo Srbiju, a svakako ne više od njenih građana i onih koji vode Srbiju, iako bi nerijetko željeli da kažu da mnogo bolje vide interese Srbije nego što ih vidi aktuelno rukovodstvo i njeni građani".

- Dakle, velike sile i njihovi predstavnici štite svoje, a ne naše interese i molim ljude u Srbiji da to razumijju. Mi sa svima moramo da imamo dobre odnose, jer smo suviše mali, ali moramo da ukažemo na dvostruke aršine. Svejedno, moramo da održavamo dobre odnose sa njima jer bismo nestali ako to ne bi smo činili - kazao je Vučić.

Na pitanje šta će se desiti sa Srbijom ako poklekne pred zahtjevima svjetskih moćnika Vučić je rekao da je "najvažnije za narod i zemlju očuvanje slobode i nezavisnosti".

- Ukoliko nam drugi budu odlučivali o svemu, kao što imate primjere u nekim okolnim zemljama, i ko će da bude tužilac i ko će da bude sudija, i ko će da bude u nekoj od agencija, i da nezavisna tijela budu samo njihova, a da svi oni budu nezavisni od našeg naroda a zavisni od njih onda to nema nikakog smisla. Tačno je da treba da gradimo nezavisne institucije, ali koliko nezavisne od Vlade Srbije tako i od vlada pojedinih zapadnih ili nekih drugih zemalja - dodao je predsjednik Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.