REGION

Četvorici optuženih uvjetne kazne, trojica oslobođena

Avaz.ba

14.11.2017

Viši sud u Beogradu osudio je danas na uvjetne kazne zatvora od po pet i šest mjeseci četvoricu optuženih za paljenje Ambasade SAD, 2008. godine u Beogradu, poslije mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio optužbi.

Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično djelo u roku provjere od dvije godine.

Za krivično djelo "teško djelo protiv opće sigurnosti" na po šest mjeseci zatvora s rokom provjere od dvije godine uvjetno su osuđeni je Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Novitović, dok je Milan Tomas dobio pet mjeseci zatvora sa istim rokom provjere od dvije godine.

Ðorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivično djelo.


Osuđeni su proglašeni krivim, jer su gađali kamenicama Ambasadu SAD sa više NN osoba, razbili prozore na zgradi u koju su poslije ubačene baklje, usljed čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

To je druga prvostepena presuda, pošto je prvu presudu prošle jeseni ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja.

I na ovu presudu tužilaštvo i odbrana imaju pravo da se žale Apelacionom sudu, koji treba da donese pravosnažnu odluku.

I prvo ukinutom presudom optuženima su bile izrečene kazne od šest do 10 mjeseci zatvora, dok je za nekoliko optuženih Apelacioni sud potvrdio kazne zbog nasilničkog ponašanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.