REGION

Stefanović nakon sjednice Vijeća za sigurnost: Razumjeli smo Izetbegovića

Avaz.ba

16.11.2017

- Dobro smo razumjeli sve što je rekao Bakir Izetbegović, analizirali smo sve što je rečeno u tom kontekstu i preduzet ćemo mjere u okviru naših nadležnosti - rekao je srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ali nije mogao govoriti o konkretnim potezima.

Sve smo analizirali, sasvim dobro razumjeli poruke i nismo to doživjeli kao dobrosusjedsku poruku - rekao je Stefanović nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.  

To je prvi put da je jedan od najviših zvaničnika susjedne države poručio da želi raspad naše zemlje, pojasnio je, te ponovio da je Izetbegović rekao da su njegova nadanja da će se to dogoditi.

- Jako je loša takva poruka, ona je politička u svakom slučaju, i ne može se objasniti time da je to tehnički neizvodljivo - rekao je Stefanović.  

Kad neko iznese takav stav, a što usložnjava situaciju u regionu, i pri tome su ugroženi interesi Srbije, ona je dužna da reagira, poručio je.

Izjave Bakira Izetbegovića pokazuju, ponovio je, iskrenu namjeru jednog od ključnih nosilaca vlasti u BiH i šta je to što on želi, a mi ćemo preduzeti sve što je moguće i dozvoljeno, jer je riječ o našoj sigurnosti.  

- Srbija hoće da gradi mir i mi ćemo u dogovoru s drugim akterima u regionu pokušati da zajedno nađemo rješnje, jer želimo da ljudi koji žive ovdje, ali i u drugim zemljama regiona, ne osjećaju tenzije od političkih poteza - poručio je Stefanović, najavljujući da će i u tom smislu biti značajna posjeta trojice članova Predsjedništva BiH početkom decembra. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.