REGION

Bračni par podigao kredit, nastradao njihov sin!

Avaz.ba

27.11.2017

Bračni par iz malog mjesta u Vojvodini doživio je šok kada su prije dva dana sudski izvršitelji zaplijenili imovinu njihovog sina, a sve zbog duga za kredit koji oni imaju.

Ispostavilo se da izvršitelji imaju pravo da oduzmu imovinu njihovog sina samo zato što su se prijavili na njegovoj adresi. A do toga je došlo nakon što im je banka prije nekoliko mjeseci oduzela kuću jer su ostali dužni oko 5,7 miliona dinara za stambeni kredit u švicarcima. Kada su se preselili kod sina i promijenili adresu prebivališta, čekalo ih je neprijatno iznenađenje.

U Ministarstvu pravde kažu da Zakon o izvršenju i obezbjeđenju propisuje da su predmet popisa ne samo pokretne stvari koje su u svojini dužnika već i one koje su u njegovoj državini, ali i državini izvršnog poverioca ili drugog lica. 

- Propisano je i da se popisuju stvari na koje je treće lice stavilo primjedbu da na njima ima neko pravo koje sprečava izvršenje. U konkretnom slučaju, izvršitelj popisuje sve što je zatečeno u stanu u kojem podstanar stanuje - kažu u Ministarstvu pravde i dodaju da su vlasniku stana na raspolaganju prigovor ili tužba ako se radi o stvarima u njegovom vlasništvu.

- Postoje načini za dokazivanje, poput podnošenja računa ili izjava svjedoka - navode u Ministarstvu.

- Došla su dva izvršitelja i popisala veći dio namještaja. Sve je odmah otišlo na licitaciju. Meni su savjetovali da se žalim i dokažem da je to moj namještaj ili da otkupim svoje sopstvene stvari. Ja sam od pokojne babe naslijedio i kuću i namještaj, nemam račune i nemoguće je da dokažem da su stvari moje. A jedino tako mogu da se branim na sudu. Nemam veze sa tim kreditom, niti sam im bio žirant. Ovo je potpuno besmisleno - priča ovaj Vojvođanin kome zbog duga roditelja plijene imovinu.

Prema njegovim riječima, kuća u kojoj živi je stara 103 godine i nalazi se pod zaštitom države.

- Ne znam koliko puta će dolaziti izvršitelji i da li će na kraju da mi zaplijene i kuću. Mogu sve da isprazne, a ja ni kriv, ni dužan. Jedino rješenje je da izbacim roditelje na ulicu, pa da me ostave na miru. Pitam se da li bi isto postupili da je majka prijavljena u hotelu. Da li bi zaplijenili i tamo namještaj? Ili da je u staračkom domu - žali se sin, i dodaje:

- Nemam izbora već da pustim da me ovako država bukvalno opljačka i da se nadam da ću uspjeti da otkupim svoje sopstvene stvari.

U Komori javnih izvršitelja potvrdili su da u konkretnoj situaciji izvršitelj ima pravo da popiše pokretne stvari koje se nalaze na adresi na kojoj su prijavljeni dužnici.

- Njihov sin kao treće lice može da izjavi prigovor da su to njegove stvari i priložiti dokaze na tu okolnost. Javni izvršitelj je ispravno postupio, a na osnovu Zakona o izvršenju i obezbjeđenju - kažu u Komori.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.