REGION

FAP ponovo na stazi razvoja: Svakom radniku po 6.000 eura

Agencije

28.11.2017

U Fabrici automobila Priboj (FAP) se, najzad, lakše diše. U toku postupka reorganizacije Vlada Srbije je uložila i 2,5 miliona eura u opremu i mašine, kako bi FAP mogao da vrši remont i proizvodi vozila za Vojsku Srbije, do okončanja postupka i planiranog uključenja FAP-a u odbrambenu industriju Srbije, u sljedećoj godini.

Odlukom Apelacionog suda u Beogradu, kompleksan i više puta prolongiran završetak postupka Unaprijed pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) okončan je potvrdom pravosnažnosti.

Dugovi od oko 8,7 milijardi dinara konvertovani su u akcije tog nekadašnjeg giganta, čime su se stekli uvjeti da preduzeće na zdravim osnovama započne povratak na tržište kao dio odbrambene industrije Srbije.

U postupku reorganizacije uz pomoć Vlade, najveći povjerioci, koje su činili uglavnom državni fondovi, prihvatili su konverziju potraživanja, a postupkom zamjene ispunjenja, prije dvije godine, i regulisanjem socijalnog programa, država je uspjela da reguliše oko 100 miliona eura duga, čime su devastirani FAP i opština Priboj dobili priliku da opet krenu razvojnim putem bez dugova i na zdravim osnovama.

Predsjednik Opštine Priboj Lazar Rvović kaže da je FAP oslobođen 100 miliona eura duga i da je radnicima povezan staž, kao i socijalni program.

- Svaki radnik FAP-a dobio je po 6.000 eura, podijeljena su podsticajna sredstva za podsticanje novih poslovnih aktivnosti bivšim radnicima od po 3.000 eura, a Priboj je dobio slobodnu zonu od 27 hektara površine gdje već imamo zaključenih sedam ugovora sa stranim investitorima - rekao je on.

Savjetnik direktora Srbo Kaličanin kaže da se trenutno radi program 20 vojnih kamiona.

Radi se i 40 kamiona za domaće i strane kupce u različitim fazama, a u toku su ozbiljni pregovori s kupcima u Alžiru i Egiptu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.