REGION

U RS registrovano 113 osoba zaraženih HIV-om, 6 prijavljeno ove godine

Avaz.ba

29.11.2017

U Republici Srpskoj registrirano je 113 osoba zaraženih virusom HIV-a ili oboljelih od side, od kojih je šest prijavljeno ove godine, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

- Svi registrirani u ovoj godini su muškarci. Četvorica su HIV pozitivna, a dvojica su oboljela od side - rekla je Srni načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu Ljubica Jandrić.

Prema njenim riječima, od posljedica side u Republici Srpskoj do sada je umrlo 20 osoba.

Ona je navela da je u ovoj godini uočen pad broja oboljelih od side ili zaraženih HIV virusom, dodajući da su, od ukupnog broja registrovanih, 80 posto muškarci.

Jandrić kaže da najveći broj registrovanih ima od 30 do 39 godina.

- Najučestaliji put prenošenja HIV infekcije i dalje je heteroseksualni kontakt u 48 posto, te homo/biseksualni u 34 posto - rekla je Jandrić.

Ona je navela da se trenutno na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske antiretrovirusnom terapijom liječi 54 osobe.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, virusom HIV-a zaraženo je oko 36,7 miliona ljudi, a u 2016. godini registrovano je 1,8 miliona novoinficiranih.

Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije i Generalne skupštine UN, 1. decembar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan borbe protiv side.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.