Sjedinjene Američke Države pozvale Srbiju da izruči radikale

Avaz.ba
06.12.2017 21:57

Sjedinjene Američke Države pozvale su danas na sjednici Vijeća sigurnosti UN u Njujorku Srbiju da provede nalog Haškog tribunala i uhapsi članove SRS Petra Jojića i Vjerice Radete.

"Pozivamo Vladu Srbije da sarađuje sa Mehanizmom za međunarodne krivične sudove i izvrši naloge za hapšenje i naglašavamo obavezu vlade da to učini", rekla je Mišel Sison (Michele Sison), predstavnica SAD na sjednici Vijeća sigurnosti UN na kojoj je razmatran posljednji izvještaj o radu Haškog tribunala. 

Radeta i Jojić su optuženi za uticanje na svjedoke u postupku protiv Vojislava Šešelja.

Sison je pohvalila rad Tribunala i rekla da on ostavlja značajno naslijeđe. 

Među važnijim istakla je presude visokim političkim i vojnim liderima u bivšoj Jugoslaviji, naročito Ratku Mladiću kao važan korak ka utvrđivanju odgovornosti onih koji su izazvali strašne patnje ljudi u BiH, prenose Nezavisne novine.

Američka predstavnica rekla je da Haški tribunal ostavlja za sobom naslijeđe pravde i nadu žrtvama zločina da krivci makar bili oni i na najvišim funkcijama mogu da odgovaraju pred licem pravde.

SAD će nastaviti da podržavaju i rad Mehanizma koji će preuzeti preostale slučajeve Tribunala, rekla je ona. 

Takođe je pozvala države u regionu da sarađuju u procesuiranju slučajeva pred nacionalnim pravosuđima.

"Kao što je Tribunal pokazao, kad radimo zajedno možemo da postignemo meru pravde i odgovornosti za najstrašnije zločine", rekla je američka predstavnica.

NA VRH