REGION

Šešelj: U Hag me mogu odvesti samo u lancima, a kad bih se ubio, ne bih to uradio kao Praljak, već suptilnije

Avaz.ba

8.12.2017

Vođa Srpske radikalne stranke i zastupnik u Skupštini Srbije Vojislav Šešelj izjavio je da nema namjeru vraćati se u Hag, gdje ga 13. decembra očekuje žalbena rasprava po oslobađajućoj presudi za ratne zločine, pišu beogradski mediji.

Šešelj je za beogradski list Kurir rekao da ga presuda i ICTY više uopće ne zanimaju pa ni pod cijenu života, i da ga u Hag mogu odvesti "samo u lancima".

Na pitanje o tome bi li se odlučio na samoubistvo, kao što je to napravio bivši komandant HVO-a Slobodan Praljak, za čiji je postupak ranije rekao kako je "vrijedan poštovanja", Šešelj je rekao da bi to učinio suptilnije, a "ne na prepad".

Vođa radikala kaže kako bi započeo štrajk glađu "javno i pred kamerama" i u tome bi bio "ustrajan i išao do kraja".

- Oni (u ICTY) to znaju i zato me se boje - rekao je Šešelj, koji je tokom suđenja u Hagu već štrajkovao glađu 28 dana nakon što su mu, zbog nepoštovanja suda, bili zabranjeni posjeti članova porodice.

Šešelja 13. decembra u Hagu očekuje žalbena rasprava po presudi za ratne zločine.

Sud je saopćio da će, u slučaju da se Šešelj ne odazove na raspravu, njegove interese zastupati advokat po službenoj dužnosti.

Šešelja je Haški sud prvostepenom presudom oslobodio krivnje po svim tačkama optužnice za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i protiv vojvođanskih Hrvata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.