REGION

Srbija: Doktorice osuđene zbog smrti pacijentice, majka preminule Ljiljane razočarana visinom kazne

Blic/Kurir

21.1.2018

Nakon 16 godina od tragedije, Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je na po dvije godine zatvora osudio dvije doktorice Instituta za ginekologiju i akušerstvo "Višegradska" zbog nesavjesnog i neadekvatnog liječenja Ljiljane Arambašić, koja je 2002. preminula od posljedica upale slijepog crijeva.

Veri Milenković i Gordani Miletić pored zatvorske kazne pravosnažno je izrečena i zabrana obavljanja djelatnosti od dvije godine, koja će se primijeniti nakon izvršenja kazne zatvora.

Ovom odlukom odbijene su sve žalbe i potvrđena je presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu, kojom su ljekari Miloš Radović, Srboljub Miličević i Aleksandar Jovanović pravosnažno oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično djelo "teško djelo protiv zdravlja ljudi".

Majka preminule Ljiljane ističe kako je nakon 16 godina od tragedije presuda "dovedena do beznačajnosti".

- Ova presuda je toliko umanjena i dovedena do beznačajnosti da ne znam treba li išta da komentarišem. Nijedna kazna nije dovoljno velika za ono što je prošla moja Ljiljana - rekla je Ilinka Arambašić.

Prema presudi, Miletić i Milenković osuđene su jer su od 18. do 20. februara u Institutu za ginekologiju i akušerstvo u Beogradu, kao ljekari specijalisti nesavjesno postupale pri pružanju ljekarske pomoći sada pokojnoj Ljiljani i time prouzrokovale pogoršanje njenog zdravstvenog stanja, usljed čega je 21. februara 2002. godine kod nje nastupila smrt.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se, između ostalog navodi da je, prihvatajući iskaz sudskog vještaka, prvostepeni sud pravilno utvrdio da "standard pažnje" znači da ljekar treba da odvoji potrebno vrijeme da se posveti pacijentu, da razgovara sa njim, pregleda ga, analizira laboratorijske i ostale analize i na osnovu toga donese određeni zaključak.

Prema pisanju medija, Ljiljana Arambašić se 15. februara 2002. zbog jakih bolova u stomaku javila u beogradski Urgentni centar, a dežurni hirurg je procijenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode pa je primljena na Ginekološko-akušersku kliniku.

Iz GAK-a su Ljiljanu, pošto je gotovo neprestano vrištala, uputili u Institut za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gdje su ljekari odmah zaključili da nije pacijent za njih i uputili je ponovo u Urgentni centar, prenijeli su ranije mediji.

Zbog visoke temperature nije hospitalizirana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti gdje je primljena 21. februara.

Po prijemu u bolnicu već je bila u komi i iste noći je preminula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.