REGION

Tragedija u Nišu: Preminula porodilja, sumnja se da je imala ospice

Avaz.ba / Blic

22.1.2018

Nišlijka stara 21 godinu koja je primljena na liječenje sa kliničkom slikom ospica, preminula je jutros oko 6 sati na Infektivnoj klinici od komplikacija izazvanih ovom bolešću.

U ovom trenutku još nije poznato da li je kod preminule žene i laboratorijski bilo potvrđeno da boluje od morbila, ali je imala sve simptome ove zarazne bolesti uključujući i zapaljenje pluća, piše Blic.

Direktor Infektivne klinike dr. Miodrag Vrbić potvrdio je da je ova Nišlijka, koja se porodila prije oko mjesec i po dana, primljena 16. januara na ovu kliniku sa kliničkom slikom morbila, komplikovanom zapaljenjem pluća.

- Riječ je o porodilji koja se porodila početkom decembra i koja je bolovala najmanje par sedmica prije nego što je primljena na Infektivnu kliniku. Imala je kliničku sliku morbila, sa ospama, visokom temperaturom i zapaljenjem pluća. Primljena je na kliniku 16. januara, u teškom opštem stanju. Primila je svu antibiotsku i polisimptomatsku terapiju i nije bila na respiratoru - rekao je prof. dr Vrbić.

Na Infektivnoj klinici nemaju informaciju da li je porodilja bila vakcinisana MMR vakcinom, ali kako navodi prof. Dr. Vrbić porodilje spadaju u osjetljivu kategoriju jer je kod njih izmjenjen imuni odgovor. Za sada nije poznato ni da li je laboratorijskim analizama potvrđeno da je preminula žena imala ospice, kao ni da li je i njena beba dobila ospice.

Na Dječjoj klinici trenutno nema djece koja su na respiratoru usljed teže kliničke slike izazvane ospicama.

Ovo je druga žrtva morbila u Nišu, i treća u Srbiji. Dvogodišnji dječak J. R. koji je 12 dana bio na aparatima zbog komplikacija izazvanih virusom mali boginja, preminuo je 2. januara na Dečjoj klinici u Nišu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.