Aleksandar Vulin: Predsjednik Vučić ne treba da ide u Hrvatsku

avaz.ba

Mirovna politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića nema sagovornike u Hrvatskoj i zato smatram da predsjednik ne treba da ide u Hrvatsku, poručio je srpski ministar obrane Aleksandar Vulin. 

Vučićeva posjeta se među hrvatskim političarima uslovljava izvinjenjima za koje nema razloga ni opravdanja, a vrijeđa i napada", rekao je Vulin reagujući na izjave hrvatskog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića. 

Krstičević je ranije, nakon sjednice vlade, rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobrodošao u Hrvatsku, ali i da prvo očekuje da se, kako je rekao, izvini "zbog velikosrpske agresije" na tu zemlju.

Vulin kaže da Vučić, "ako ipak odluči da ide onda s pravom treba da očekuje i dobije izvinjenje za genocid izvršen nad Srbima tokom Drugog svjetskog rata, za masovna ubistva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tokom devedesetih godina, izvinjenje i povlačenje Zakona o braniteljima gdje se Srbi proglašavaju agresorima".

Prema njegovom mišljenju, Vučić treba da dobije i izvinjenje i nadoknadu za otetu imovinu prognanih Srba, ali i države Srbije, izvinjenje za zatvaranje granica tokom migrantske krize, izvinjenje za ustaške table na Jasenovačkom stratištu.  

U izjavi za javnost Vulin naglašava da Vučić ne treba da ide tamo gdje se sjećanje na pobijene Srbe u Jasenovcu smatra uvredom a ustaški vikar Alojzije Stepinac proglašava svecem.

Neka Hrvatska nađe snage da prizna zločine i za njih se izvini pa neka onda naš predsjednik ide u Zagreb - poručuje Vulin.
NA VRH

Podijeli članak na