REGION

Prištini stolica u UN-u, Vučiću posjeta njemačkoj kancelarki

Avaz.ba

2.2.2018

Predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije u stanju da postigne povoljan kompromisni sporazum o KiM-u.

Kako je rekao, Vučić se sprema da na zahtjev stranaca omogući Prištini stolicu u UN-u, a da zauzvrat dobije tek jednodnevnu posjetu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

- Postizanje kompromisnog rješenja o Kosovu i Metohiji je vrlo komplikovana situacija i nije dovoljno samo razgovarati s Albancima i odlučiti da se preda sve što oni traže. Jedini model Vučićevog pregovaranja s Albancima je da oni nešto traže, on to da, a onda zamoli strance da ga ne diraju kada, recimo, ugasi medijsko svjetlo u Srbiji - rekao je Jeremić televiziji Naša.

Kako je prenijela Narodna stranka, Jeremić je naveo da je taj proces "sada došao do kraja i mora se okončati", jer stranci od Vučića traže stolicu u UN-u za Kosovo, a on se sprema da to preda, pripremajući javnost kroz medije za tahav ishod.

- Ne bi moralo da bude tako. Cijelo pitanje budućnosti evropske integracije zapadnog Balkana stavljeno je pod znak pitanja pismom Španije, koja je u potpunosti relativizirala poziciju Kosova u pristupanju Evropskoj uniji - rekao je Jeremić.

Jeremić je istaknuo da bi Vučić, kada bi imao zrno diplomatskog iskustva i mudrosti, situaciju stvorenu poslije pisma Španije itekako mogao iskoristiti da konačni kompromis Beograda i Prištine, kojem on teži u kratkom roku, bude daleko bolji nego što se trenutno predviđa.

Jeremić, koji je i bivši ministar vanjskih poslova Srbije, precizirao je da se trenutno predviđa da Srbija potpiše međudržavni sporazum s Kosovom po kojem će Kosovo dobiti stolicu u UN*u, a Vučić jednodnevnu posjetu Angeli Merkel.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.