REGION

Vučić: Beograd spreman za kompromis o Kosovu, ali ne da daje sve

Avaz.ba

2.2.2018

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je, kada je riječ o Kosovu i Metohiji, spreman na nešto što bi bio kompromis, ali da se "grdno prevario onaj ko misli da će Beograd dati sve, a da ostane bez ičega".

Vučić je, poslije sastanka s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom u Beču, rekao novinarima da će na kraju građani Srbije dati sud o tom pitanju.

- Da li kao predsjednik Republike želim da se ponašam kao svi drugi, da zabijem glavu kao noj u pijesak i da kažem: 'Nema problema, čekat ćemo još 200 godina dok i vaša djeca i vaši unučići budu prolazili kroz iste muke kao mi, naši očevi i naši djedovi', ili ste spremni da nešto uradite što će biti kompromis i za Srbe i Albance? - upitao je Vučić.

Navodi da je spreman da pokuša, znajući da će za to biti potrebno da plati cijenu koju je nemoguće izdržati i opstati na vlasti.

Vučić je naveo da će dati sve od sebe da bude postignut kompromis, a ako se ne uspije, to će značiti "još jedan propust, još izgubljenog vremena i još jedna generacija koja će zaludo trošiti svoje vrijeme".

- Međutim, potrebno je da i naši albanski partneri razmišljaju na takav način da bi se postigao kompromis. Ako neko misli da će Srbija da da sve, a da ostane bez ičega, grdno su se prevarili svi i to govorimo veoma otvoreno i na svakom mjestu - dodaje Vučić.

Naglašava da je i Albancima jasno da moraju nešto da učine i da Srbi moraju nešto da dobiju, da bi moglo da se razgovara o kompromisu.

Vučić dodaje da unutrašnji dijalog o Kosovu u Srbiji traje, da ima bezbroj mišljenja, ali da postoje i oni koji hoće da Srbija ostane zaglavljena u mulju prošlosti i ništa više.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.