REGION

Lažni monah varao vjernike, ljubili mu ruke, kupili automobil i motor

Avaz.ba

4.2.2018

Zoran Belić se deset godina predstavljao kao otac Varnava, građani mu kupili automobil i motocikl, na kraju se slučajno saznalo da je na potjernici MUP-a.

Hapšenje Milorada Radovanovića iz Kragujevca, lažnog sveštenika SPC i pripadnika MUP, podsjetilo je na privođenje još jednog prevaranta iz ovog grada koji se predstavljao kao „otac Varnava“.

Ispostavilo se da je ovaj „monah“ zapravo Zoran Belić, koji je godinama bio na potjernici MUP-a, a kom su građani toliko vjerovali da su mu poklonili čak automobil i motocikl!

Iako ova dva slučaja nisu povezana, zaprepašćujuće je da su obojica uspjela da ubijede veliki broj ljudi da su sveštena lica.

Poštovan u narodu

- Otac Varnava je bio popularan u narodu. Njemu su se, pored običnih građana, i ugledni privrednici u Kragujevcu ispovijedali, ljubili ruku, dobijao je bogate priloge. Svi su ga obožavali - kaže izvor našeg lista.

Prema njegovim riječima, Šumadinci su ovog naočitog i rječitog „monaha“, navodno izbjeglog iz Krajine, prihvatili kao rod najrođeniji.

- Pričao je da se svojevremeno zamonašio u manastiru Krka. Manastir Denkovac u kome je služio, postao je posljednjih godina duhovno središte ovog kraja - priča izvor.

Ovaj čovjek brzo je stekao povjerenje građana.

- Varnava je brzo ušao u naše živote. Svi smo mu vjerovali. Ipak, najdalje je prošao jedan naš prijatelj. Kupio mu je čak automobil i motor - priča jedan Kragujevčanin.

Prema njegovim riječima, bilo mu je sumnjivo što monah vozi motor, ali nije mogao da ubijedi prijatelje koji su mu rekli „da ne bogohuli“.

- Čuđenje i strah pohranjivala je i činjenica da monah nije postio u vrijeme Velikog posta i da je odstupao od mnogih strogih pravila - priča izvor.

Sumnja inspektora

Varnavi su rasli apetiti, bio je glavni gost na mnogim svetkovinama, sakupljao priloge za manastir...

- Igrom slučaja, jednom od inspektora koji je pobožan bilo je sumnjivo što se ovaj monah ne drži kanonskih pravila. Saznao je njegovo civilno ime i ubacio ga u sistem. Ispostavilo se da je desetak godina bio na potjernici - priča izvor Kurira. Poslije hapšenja, Zoran Belić pušten je da se brani sa slobode, piše Kurir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.